Najbrutalnija teroristička grupa nije više Boko Haram: Njihova brutalnost seje strah i smrt po Africi (FOTO) (VIDEO)

Dok se zemlja oporavlja od dvodecenijskog rata, grupa je izvela brojne napade na hotele, parkove, restorane pored plaže - simbola nade u zemlji koja je prepuna ožiljaka od građanskog rata

  • 2

Zbog brutalnog vođenje rata na Afričkom rogu, Al Šabab je postala najsmrtonosnija teroristička grupa na ovom kontinentu.

UBIO 148 STUDENATA: Ovaj učitelj je najtraženiji terorista na svetu!

Prošle godine grupa je ubila više ljudi nego bilo koje druge terorističke sekte u Africi, uključujući i smrtonosni Boko Haram. Podaci koji su prikupljeni i analizirani pokazuju da su napadi Al Šababa rezultirali sa 4.000 mrtvih u 2016. godini.

Somalijska teroristička grupa postala je smrtonosna u svom "poslovanju". Nemilosrdno napadaju i civilne i vojne ispostave. U pokušaju da obori vladu Somalije, Al Šabab izvodi smrtonosne napade u prestonici Mogadišu, ciljajući predsedničku palatu, parlament i kancelarije Vrhovnog suda.

Dok se zemlja oporavlja od dvodecenijskog rata, grupa je izvela brojne napade na hotele, parkove, restorane pored plaže - simbola nade u zemlji koja je prepuna ožiljaka od građanskog rata.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Militantna grupa napadala je i vojne baze Afričke unije, čak je jednom prilikom "pregazila" izbeglički kamp El Ade koji se nalazi na granici sa Kenijom, i tom prilikom su ubili više od 100 kenijskih vojnika. Osim Somalije, Al Šabab je sproveo niz brutalnih napada u susednoj Keniji i uspostavila je regrutacionu mrežu oko lučkog grada Mombasa, koji ima veliku muslimansku populaciju.

Uspon Al Šababa direktno je povezan sa padom Boko Harama. Pod vlašću predsednika Muhamada Buharija, tokom poslednjih 18 meseci nigerijska vojska beleži porast u borbi protiv Boko Hrama, oporavlja delove teritorije, spasava otete ljude i gura grupu iz svog uporišta.

Oslabljen Boko Haram pribegao je drugoj taktici, počeli su da izvode samoubilačke bombaške napade za razliku od ranijih poteza kao što su racije i spaljivanje sela. Boko Haram više nije Nigeriji najveća pretnja po pitanju bezbednosti.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Rivalstvo grupa kao što su Al Kaida i ISIS, rezultiralo je sa napadima duž Zapadne i Severne Afrike. U napadima od 2010. godine nastradalo je preko 7.000 ljudi. Iako je oslabljen, Boko Haram čini skoro polovinu od ukupnog broja smrtnih slučajeva od strane terorističkih grupa u Africi od 2010. godine.

Uz domaće terorističke grupe koje su nikle širom kontinenta, vlade su se borisle da nekako zaštite svoje građane. U zapadnoj i centralnoj Africi, Benin, kamerun, Čad, Niger i Nigerija, udružili su se u borbi protiv Boko Harama u vojnom i finansijskom smislu.

Pogledajte video:

(L.C.)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jdm

    2. jun 2017 | 23:20

    Slabe vam informacije. Najsmrtonosnija teroristička organizacija se nalazi u Ugandi, LRA (Lord Resistance Army)

  • mematiBas

    2. jun 2017 | 23:39

    pad crnog jastreba,je najava al Sababa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA