≫ 

Preokret: Serija proizvoda za ishranu beba koja je povučena iz prodaje u Evropi, nije se prodavala u Srbiji

Rok za upotrebu te hrane za bebe je 23. septembar 2018

  • 2

Preduzeće Medis Pharma d.o.o, kao distributer proizvoda Novalac Medis, saopštilo je danas da je preventivno povukao sa srpskog tržišta mlečnu hranu za odojčad Novalac C C, serija 45405.

Zabranjena jedna od najprodavanijih kašica za bebe!

Rok za upotrebu te hrane za bebe je 23. septembar 2018, a proizvođač je UP Medi-Europa SA, poreklo Francuska.

- Razlog za povlačenje je verovatno neadekvatan sadržaj estara masnih kiselina (3-MCPD, glicidil ester) koji je utvrđen u analizi - navodi se u saopstenju.

Da bi se isključile bilo kakve moguće negativne posledice za zdravlje, savetujemo da kupci ne upotrebljavaju proizvod Novalac C C, serija 45405, rok upotrebe do 23. septembra 2018, a kupci mogu da vrate proizvod pomenute proizvodne serije u apoteku i biće im vraćen novac, stoji u saopštenju.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Preduzeće Medis Pharma d.o.o. navodi da estri masnih kiselina nastaju u proizvodnji biljnih masti i ulja, te su prisutni u skoro svim termički obrađenim namirnicama koje sadrže biljne masti, između ostalog i u mlečnim formulama za odojčad.

- Biljna ulja su, kao prisutna u mlečnim formulama za odojčad jer su najsličnija masnoći u majčinom mleku.

Prehrambena industrija, Svetska zdravstvena organizacija, Evropska agencija za bezbednost hrane i druge institucije koje se bave proizvodnjom hrane i njenom regulacijom već decenijama proučavaju uticaj tih spojeva na ljudsko zdravlje, ali o tome nemaju jedinstveno mišljenje - navedeno je u saopštenju.

Međutim, u dodatnom saopštenju firme, "ova serija Novalac C C nikad nije bila dostupna na tržištu Srbije, jer smo već u veledrogerijama zaustavili prodaju".

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majka

    2. jun 2017 | 19:00

    Strasno!!!!Porazavajuce I ponizavajuce!!!

  • Peca

    3. jun 2017 | 08:44

    Toliki standardi hasapi kontrole proizvodnje drzavne inspekcije uvozne inspekcije dali se to uopste kontrolise ili su samo usta puna price sta je sa onima koji su do sada to konzumirali kolika steta moze biti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA