≫ 

Publika ostala bez daha kada je čula "čudo od deteta" iz SAD: Završen 15. Međunarodni Džez i Bluz Festival u Kosovskoj Mitrovici (FOTO)

Organizatorski tim Džez i Bluz Nort Siti 15 je još jednom pokazao da je u izboru učesnika nepogrešiv

  • 0

Veličanstvenim nastupom bluz gitariste Kristoun Ingrama (17) Kingfisha završen je 15. Međunarodni Džez i Bluz Festival – Nort Siti u Kosovskoj Mitrovici.

Alpha Blondy & Solar system na Nišvilu!

Kingfiš, čudo od deteta koji je počeo da svira od svoje šeste godine, prvo bubnjeve, od devete bas gitaru, a zatim gitaru, do svoje četrnaeste je apsolutno savladao sva tri instrumenta i svojim talentima dodao vokal. Najbolji i najperspektivniji mladi gitarista SAD iz Misisipija, osvaja svetsku scenu.

Dinamičnim nastupom, savršenom kombinacijom majstorskog sviranja gitare i moćnim bluz pevanjem sa elementima rokenrola do povlačenja žica ustima, Kingfiš je izazvao takvu reakciju publike, kojoj ni sam nije mogao da odoli.

U jednom trenutku je sišao sa scene ne prestajući da svira obišao publiku, što je izazvalo još veće ovacije i zadovoljstvo publike, koja je dobila za bis, neverovatno izvođenje Ljubičaste kiše (Purple Rain / Prince).

Maloletni Ingram koji je na festival došao u pratnji svoje majke rekao je da mu se dopada Mitrovica i da ga atmosfera podseća na Misisipi. Posebno mu se dopalo to što je završio festival jer kako kaže, zato što je obično najmlađi učesnik, uglavnom otvara festivale.

Uz osmeh Kingfiš kaže da i dalje proživljava svoje detinjstvo, koje nije žrtvovao sviranju "i dalje sam dete koje igra igrice".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Završne večeri nastupio je i ZZ Kvartet (Ratko Zjača (Hrvatska), bas gitara; Simon Zanćini (Italija), harmonika; Adam Nusbaum (Austrija), bubnjevi i Martin Đakonovski (Makedonija), kontrabas koji zajedno nastupa od 2009. godine i iza sebe ima tri albuma.

Klasični džez, solo deonice, čiju je dužinu kvartet u "interakciji sa publikom određivao", jedinstveni džez zvuk harmonike maestra Zanćinija je oduševio publiku, a kvartet je uzvratio vraćanjem na scenu.

Praznik džeza i bluza u podeljenom gradu na Ibru počeo je u četvrtak (29. maja) promocijom festivala u Soho baru nastupom “Blues Halter” benda iz Novog Sada .

Frontmen i stalni član ovog benda koji traje više od tri decenije Tibor Nađ, gitara; Nenad Nikolić, gitara; Karlo Janović, bas gitara i Zoltan Cikora, bubnjevi su u klubu “Soulshine” u severnoj Kosovskoj Mitrovici, pokazali na delu "isceljujuću moć bluza".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Gosti iz Novog Sada su bili oduševljeni toplom dobrodošlicom i spremnošću publike da podeli osećanja.

-Svi nosimo u sebi bluz, ako znamo da to izbacimo iz sebe, da taj osećaj podelimo sa ostalim ljudima, time olakšavate i sebi i drugima, to je isceliteljska moć, u bluzu nema stida od osećanja, osećanja se ne kriju, bluz je muzička ekspresija samog srca, osećanja koje dolazi putem glasa putem instrumenta i zato svaki put drugačije zvuči – rekao je Nađ, autor jedine knjige o bluzu na našim prostorima "Isceljujuća moć bluza" koja je zbog svog kvaliteta i temeljitosti dobila epitet udžbenika.

Festival su zvanično otvorili kvintet Milica Dobrić i gosti iz Makedonije “Kabadayas” u “Soho” baru 30.maja. Standardni džez u aranžmanima Milica Dobrić Kvinteta, mladih muzičara i studenata Džez akademije u Beogradu; Milica Dobrić, vokal; Stevan Milijanović, klavir, Denis Nikčevič, gitara; David Gegić, kontrabas i Dimitrije Mojsijević bubnjevi je ispraćen i aplauzima i ovacijama, a nastup je završen bisom.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Makedonski "Kabadayas" bend je pri samom izlasku na scenu bio pozdravljen aplauzom. Ovoga puta u sastavu Đole Maksimovski, bas gitara; Dejan Dino Milosavljević, bubnjevi i Zoran Kostadinovski gitara bez Gorana Bojčevskog, klarinet.

Jedinstvena instrumentalna muzika koja u džez fjužn i fank uvodi makedonske etno, melodične i ritmične elemente je u potpunosti osvojila publiku i probila predviđeni vremenski termin za nastup gostiju iz Makedonije.

Druge večeri festivala nastupili su “Sale i Sedlari” iz Beograda i “Trio Sakis Dovolis” iz Grčke.

"Soho" bar u severnoj Kosovskoj Mitrovici je bio premali za ljubitelje muzike Aleksandra –Saleta Sedlara, čiji je nastup zauzeo mesto br 1. Neposrednost neverovatnog Sedlara i njegovog benda ispraćena je oduševljenjem i vraćanjem na scenu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ovo je prvi put da smo se spakovali u kombi i došli iz Beograda na bilo koje drugo mesto, a da nije Beograd da sviramo, mnogo sam srećan što smo ovde – rekao je Sedlar, kome ni jedan muzički žanr nije stran, kompozitor, izvođač i producent, čija su dela sa velikim uspehom izvodjena na širom Evrope, Amerike i Australije…

- Ovakvi festivali su jako bitni jer pružaju još neku mogućnost izbora i mnogo mi je drago da ovaj festival postoji, još mi je draže što smo pozvani - rekao je Sedlar, koji je posebno za ovaj nastup obradio kosovske pesme “Gusta mi magla padnala”, “Hajde Jano” i “Kasaba”, a izveo sa Nevenom Božović.

Posle “Saleta i Sedlara” nastupio je “Trio Sakis Dovolis” iz Grčke, čije se izvodjenje “hevi bluza” – tradicionalni bluz sa sporim delovima i ubrzanim delovima sa elementima rokenrola dopao publici.

Organizatorski tim Džez i Bluz Nort Siti 15 je još jednom pokazao da je u izboru učesnika nepogrešiv. Džipsi džez u izvođenju Damjan Pejčinoski tria je svojim nastupom na velikoj sceni Doma kulture “Trepča“ u Zvečanu apsolutno očarao publiku.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pejčinoski koji je sa 18 godina poneo titulu najboljeg makedonskog gitariste 2002.god je u pratnji Ivan Petrovski, gitara i bas gitara Goran Goševski izborom pesama iz makedonskog etno melosa, evrgrina i klasike prevedenih u instrumentale u džipsi džez stilu podigao publiku na noge, koju nije uskratio ni za zvuk električne gitare izvodeći solo numere.

- Naš jezik je muzika, a večeras smo naučili mnogo novih reči u komunikaciji sa publikom – rekao je skromno Pejčinoski posle nastupa.

Iste večeri nastupio je vokalno instrumentalni sastav “Irie FM” iz Beograda, 2012.godine proglašen za najbolji rege bend u Evropi. Iako se svrstava u “ruts rege “ bend “Irie FM” neguje i dobre ritmove pop i disko muzike 80-ih.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Malo Beograd treba i da se postidi kakav festival postoji ovde, koliko više ne posvećuje pažnju “Guitar Art” festivalu i festivalima koji se trude da neguju nešto što podrazumeva ljudsku plemenitost, etiku neki intelekt … sve je svedeno na poselo – rekao je Marković.

Posle koncertnog dela festival, tradicionalno druženje sa učesnicima se nastavljalo džem-sešnima do ranih jutarnjih sati u Rok školi i u hotelu "No. 1".

Festival je kao i svake godine pratio prigodni likovni program; izložba fotografija "Džez i bluz kroz objektiv" više autora, muzičke scenske fotografije nastale tokom prethodnih 14 festivala, koja je otvorena 24.maja u galeriji Akvarijus.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U hotelu No. 1 , je bila izložba plakata džez festivala koji se održavaju u našoj zemlji i regionu pod nazivom JazZBOR, svojevrsni vremeplov od Mitrovice, preko Kraljeva i Beograda do Niša i dalje.

Centralni deo likovnog programa je bila izložba ulja na platnu Stefana Stevanovića “Djavo pleše džez” izloženih u holu Doma kulture u Zvečanu.

Tokom festivalskih dana, održane su i dve radionice Daily workshops  i Street live performances. Tradicija negovanja džez i bluz zvuka, odabir izvodjača iz redova svetske elite i visoki kvalitet muzičkog programa, ovu medjunarodnu manifestaciju opravdano svrstava u najbolje kulturne manifestacije u jugoistočnoj Evropi koja je za 15 godina ugostila oko 1000 izvodjača iz preko 40 zemalja.

Sponzori festivala su Kancelarija Evropske unije na Kosovu, MTS, Ambasada SAD-a u Prištini Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica, Opština Kosovska Mitrovica i mnogi drugi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA