• 2

Zašto je danas važno da okitite drvo? Peškirima, karminima, parfemima - izbor je na vama

Dobro je zapamtiti san koji se večeras sanja. Veruje se da neko vičan tumačenju, iz njega može da predskaže dešavanja tokom cele godine

  • 2

U pojedinim krajevima Srbije do danas se održao običaj kićenja drveta za praznik Svete Trojice.

Ovo verovanje naročito je zastupljeno u istočnim delovima zemlje, gde se organizuju svečane povorke najlepših devojaka u selu koje simbolizuju rusalke - vodene vile koje po brzacima mame ljude i utapaju ih.

DANAS JE VELIKI PRAZNIK - DUHOVI: Evo šta morate danas da nosite u džepovima (FOTO)

Da bi ih "odobrovoljili", ljudi na praznik Svete Trojice ritualno kite drveće darovima - cvećem, šarenim peškirima, ali i flašicama parfema i karminima, nadajući se da će rusalke biti milostive.

Da bi se neko zaštitio od njihovih čini, veruje se, na Trojice u džepu treba da nosi beli luk ili malo pelina. Deci se na današnji dan brani kupanje, a izbegava se i prelaženje mosta.

Trojice, kažu stari, važe za dan kada je pogodno vračati i izvoditi magiju. Reč je o običajima koji očigledno potiču iz prethiršćanskih vremena.

Foto: Wikipedia/Luis Miguel Bugallo Sánchez

Foto: Wikipedia/Luis Miguel Bugallo Sánchez

Dobro je zapamtiti san koji se večeras sanja. Stari veruju da neko vičan tumačenju, iz njega može da predskaže dešavanja tokom cele godine.

Trojice spadaju u velike praznike u Srbiji, a naročito u Šumadiji gde mnogo domova ovaj praznik slavi kao krsnu slavu. Jednom kada gosti dođu, veruje se, treba ih poslužiti svežim povrćem i voćem, pivom i medovinom.

Narod na ovaj dan tradicionalno posećuje istoimene manastire, a veruje se da će danas oprost grehova dobiti svako ko to iskreno zatraži. Po povratku kući, dobro je iz manastira poneti osveštanu vodicu jer će, smatra se, ona obezbediti mir i harmoniju u svakom domu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deogen

    Da, reč je o predhrišćanskim običajima.A mi to i dalje radimo.A šta Bog kaže nije bitno.Bitno je da nebitne stvari radimo.Ionako su u našem verovanju zastupljeni predhrišćanski običaji. "Izgibe narod moj,jer je bez znanja".Zašto da ginemo?

  • stefan

    To nije vera nego praznoverje. To su zaostali paganski obicaji

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima