DRAMA ZBOG DARVINA: Kažnjeni profesori i asistenti s Bogoslovskog fakulteta, Irinej im ukinuo parohijsku službu!

Sankcije protiv teologa koji su se uključili u javnu raspravu izazvale su i talas oprečnih komentara, kako na fakultetu, tako i među vernicima

  • 9

Grupa profesora i asistenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu kažnjena je zbog potpisivanja javnog apela povodom rasprave koju je izazvala peticija za reviziju Darvinove teorije evolucije u srpskim školama. Odlukom patrijarha Irineja, njima je uskraćena parohijska služba, a oduzete su im i druge funkcije u radnim telima i medijima Srpske patrijaršije.

Srpska pravoslavna crkva počinje sa praćenjem sekti i jeretika: Osnovano specijalno odeljenje

Iako odluka nije objavljena, prema saznanjima "Večernjih novosti", ona se odnosi na deo profesora i asistenata koji su, osim katedri na fakultetu, kao sveštenici imali i službu u parohijama.

Sankcije protiv teologa koji su se uključili u javnu raspravu izazvale su i talas oprečnih komentara, kako na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, tako i među vernicima.

- Patrijarh Irinej i pojedine uticajne vladike smatraju da je grupa nastavnika predvođenih vladikom zapadnoameričkim Maksimom napravila grešku objavljivanjem javnog apela o teoriji evolucije - kaže sagovornik "Novosti" iz Patrijaršije SPC.

- Njihovi stavovi uglavnom nisu sporni, ali im je zamereno to što nisu dovoljno vodili računa o širem kontekstu ove rasprave u javnosti i mogućoj kompromitaciji Crkve.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Javni apel koji je potpisala grupa od 10 profesora i nastavnika PBF u vezi s teorijom evolucije bila je i tema nedavno završenog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora. Najvišem telu SPC potpisnici ovog su se obratili pismom u kojem su arhijerejima objasnili svoje motive za oglašavanje i obrazložili argumente iz teksta apela.

- Razmotren je i jedan izlišan i u suštini besmislen problem. Reč je o uplitanju grupe nastavnika i asistenata u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije, u međuvremenu "dogmatizovanoj" u manje-više ateističkom smislu, što je u medijima horski proglašeno za podršku darvinizmu u njegovom najgorem izdanju i za posredno osporavanje bogootkrivene istine o Bogu kao tvorcu sveta i biblijske povesti o stvaranju.

- Potpisnici toga teksta su se obratili Saboru sa ispovedanjem autentične hrišćanske vere u Boga tvorca (zdravi i pravi kreacionizam). Sabor je to prihvatio, ali sa napomenom da nam čitava ta rasprava, bez obzira na njihove namere i zamisli, uopšte nije bila potrebna - navedeno je u zvaničnom saopštenju koje je u ime Sabora potpisao episkop bački Irinej.

Foto: Wikipedia/Leonard Darwin Foto: Wikipedia/Leonard Darwin

Patrijarh Irinej zabranio je profesorima i asistentima Bogoslovskog fakulteta sve buduće javne istupe bez njegovog ličnog odobrenja.

- Na osnovu člana 108 Ustava SPC, obaveštavamo profesorski kolegijum, kao i sve zaposlene na Bogoslovskom fakultetu SPC, da bez našeg posebnog arhijerejskog blagoslova ne mogu učestvovati u emisijama na državnoj televiziji, radiju i drugim medijima.

- Protiv onih koji ne budu poštovali ovu odluku biće pokrenut crkvenosudski postupak - navedeno je u nedavnom patrijarhovom pismu adresovanom na Dekanat Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Foto: Google Street View, Wikimedia Tkgd2007/Julia Margaret Cameron Foto: Google Street View, Wikimedia Tkgd2007/Julia Margaret Cameron

Javni apel, kojim su izrazili svoj stav povodom diskusije "za" i "protiv" evolucionističke, odnosno kreacionističke teorije, potpisali su profesori Bogoslovskog fakulteta episkop Maksim, Vladan Perišić i Predrag Dragutinović, docenti Zdravko Jovanović, Aleksandar Đakovac, Zoran Devrnja, Marko Vilotić i Andrej Jeftić, kao i asistenti Vukašin Milićević i Nenad Božović.

Oni su se u javnosti ogradili da je apel njihovo viđenje rasprave, a ne stav ustanove u kojoj predaju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raša

    6. jun 2017 | 16:58

    Zdravorazumski stav.

  • Ђура

    7. jun 2017 | 06:00

    Не могу да схватим да у двадесет првом веку више верују да је Ева настала од Адамовог ребра него у теорију еволуције.

  • Рака

    6. jun 2017 | 19:43

    "И створи Бог човека"...Једноставно. Дарвинизам ?Е у то треба веровати.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA