Albanka je posle smrti svog brata postala "zakleta devica": Preuzela je ulogu muškarca, njegova deca je sada zovu - tata! (VIDEO)

Porodica mora da ima muškarca, prema albanskoj tradiciji. Ali ako to nije slučaj, žena mora da preuzme takvu ulogu na sebe

  • 42

Prema srednjevekovnoj albanskoj tradiciji, ako je porodica bez muškarca, žena mora da ga zameni na čelu porodice. Žena onda polaže zakletvu o celibatu, odbacuje ženstvenost, ponaša se kao muškarac i u društvu je prihvataju kao takvu. Ove žene se zovu "burneše" ili "zaklete device". Bedri Gosteroni je odlučila da postane "zakleta devica" posle smrti svog brata, prenosi RT.

"ONA JE MOJ SIN": Odrekle su se svoje ženstvenosti da bi bile avganistanske virdžine i spasile porodicu (FOTO) (VIDEO)

- Zovem se Bedri Gosteroni. Jednom sam morao da izaberem svoj životni put, koji pratim i danas, a to je put pravog muškarca - kaže Bedri.

Sada je ona glava porodice. Živi sa ženom svoga brata i podiže njegovu decu. Oni je zovu "tata", baš kao da im je pravi otac.

- Nisam ni sanjala da ću postati burneša. Međutim, kada mi je umro brat morala sam da preuzemem njegovu ulogu. Postala sam otac njegovoj deci. Sve je to u božjim rukama. Da moj brat nije imao decu, nikada ne bih imala svoju porodicu - kaže Bedri.

Prema albanskoj tradiciji, porodica mora da ima muškarca. Ali, ako to nije slučaj, žena mora da preuzme takvu ulogu na sebe.

Biti burneša znači imati hrabrost koju ne poseduje svaki muškarac i znači da si sada glava porodice i da moraš da brineš o njoj.

Ovakve žene moraju da žive kao muškarci do kraja svog života. Oblače se kao muškarci i rade muške poslove.

Često usvajaju i muške navike da puše i piju. Njima su odobrena sva prava koja imaju muškarci ali i odgovornosti.

- Ovo su moja deca i ona me zovu "tata", baš kao što su zvali i svog oca. Čak su mi na Fejsbuku napisali "Srećan put, tata". Ja sam njima skoro kao pravi otac.

Ova srednjevekovna tradicija je počela da bledi sa dolaskom modernih vremena. U ruralnim krajevima Albanije je ostalo samo nekolicina "zakletih devica".

Pogledajte ceo dokumentrarac OVDE.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zane

    7. jun 2017 | 15:52

    Znači odatle potiče običaj vezan za "virdžine" i pojašnjava ljubav crnogoraca i albanaca.

  • Srle

    7. jun 2017 | 15:45

    Uopste me ne zanimaju primitivci

  • Горан Лика

    7. jun 2017 | 16:59

    С шта сзе очекивали од Шиптара

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA