≫ 

Novi Sad u projektu "Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovornije javne finansije"

Projektom će biti obuhvaćeno 15 opština/gradova širom Srbije, a u Novom Sadu realizuje se u saradnji Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada, Gradske uprave za privredu i Evropskog pokreta u Srbiji - lokalnog veća Novi Sad uz medijsku podršku Novosadske televizije

  • 0

Projekat "Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovornije javne finansije" predstavljen je u Gradskoj kući, a o njemu su govorili šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada Goran Sečujski, programski koordinator Projekta Bogdan Urošević u ime Beogradskog fonda za političku izuzetnost i generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji - lokalnog veća Novi Sad Aleksandar Simurdić.

 

Kako je rečeno Projekat sprovodi Beogradski fond za političku izuzetnost u saradnji sa Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija, a uz finansijsku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, deo je šireg programa "Unapređenje revizije na lokalnom nivou za efikasnije upravljanje javnim finansijama" koji Program Ujedinjenih nacija za razvoj sprovodi u saradnji sa Centralnom jedinicom za harmonizaciju Ministarstva finansija Republike Srbije.

 

- Očekujemo otvoreni dijalog sa predstavnicima civilnog društva i privrede na temu izrade budžeta, odnosno njegovog dela za zapošljavanje i poljoprivredu, kao i projekata koji se finansiraju iz fondova Evropske unije, u čemu je naš grad imao dobar uspeh, čak je projekat ''Lipov med'' prošle godine proglašen za najbolji u EU. Opredelili smo se za tu oblast javnih finansija jer ona pokriva različita polja od podrške poljoprivrednicima, preko zapošljavanja pripravnika i samozapošljavanja, do razvoja turizma – naglasio je Goran Sečujski.

 

Foto: novisad.rs

Foto: novisad.rs

 

Projektom će biti obuhvaćeno 15 opština/gradova širom Srbije, a u Novom Sadu realizuje se u saradnji Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada, Gradske uprave za privredu i Evropskog pokreta u Srbiji - lokalnog veća Novi Sad uz medijsku podršku Novosadske televizije. Programski koordinator Projekta Bogdan Urošević saopštio je da su rezultati istraživanja pokazali da građani nisu dovoljno informisani o tome šta je lokalni budžet i koja mu je svrha, koje su nadležnosti lokalnih samouprava ali i tome kako oni sami mogu da doprinesu tom budžetu. Glavne ciljne grupe Projekta su rukovodioci korisnika javnih sredstava u lokalnim zajednicama, zaposleni u službama finansija, interni revizori, lokalne organizacije civilnog društva, mediji i građani.

 

Uključivanje građana u budžetski proces pozitivno utiče na transparentnost budžetskog procesa, a ocenjeno je da Projekat treba da doprinese stabilnoj klimi unutar lokalne zajednice, kao i društvenom konsenzusu oko zajedničkog cilja, što je u krajnjoj liniji dobrobit svih građana.

 

(Telegraf. rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA