Ako se neko bude rugao Crnoj Gori u NATO-u, dobiće paprenu kaznu: Moraće da plati čak i do 10.000 evra!

Ista novčana kazna predviđena je i za one koje javno izlože ruganju državu sa kojom Crna Gora ima diplomatske odnose, ili njenu zastavu, grb i himnu

  • 38

Crna Gora je donela odluku da kazni one koji se ubuduće javno budu rugali NATO-u, a kazna bi mogla da ide i do 10.000 evra. To je predviđeno članom 200 Krivičnog zakonika (KZ) “Povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije”.

Zavijorila se crnogorska zastava u sedištu NATO u Briselu (FOTO)

U tom članu se navodi da će od tri do 10.000 evra biti kažnjen onaj “ko se javno naruga Organizaciji Ujedinjenih nacija, Međunarodnom Crvenom krstu ili drugoj međunarodnoj organizaciji čiji je Crna Gora član”. Crna Gora je u ponedeljak postala 29. članica NATO-a.

Neće se kazniti oni koji izlože NATO javnom ruganju ako je ona izneta “u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa”.

- I to ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u nameri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao razlog da poveruje u istinitost onoga što je iznosio ili prenosio - stoji u članu 201 KZ.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ista novčana kazna predviđena je i za one koje javno izlože ruganju državu sa kojom Crna Gora ima diplomatske odnose, ili njenu zastavu, grb i himnu, piše vijesti.me.

Akcija za ljudska prava (HRA) još od 2010. godine traži ukidanje ovih odredbi, jer je “apsurdno da se zabranjuje ruganje samo onih organizacija čiji je Crna Gora član i da se štiti samo ugled stranih država sa kojima Crna Gora ima diplomatske odnose.”

To znači, kako navode, da je ljudima dozvoljeno da se rugaju državama sa kojima Crna Gora nema diplomatske odnose ili organizacijama čiji Crna Gora nije član.

Čelnica HRA Tea Gorjanc Prelević kazala je da su ovi članovi KZ suprotni shvatanju slobode izražavanja u demokratksom društvu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Evropski sud za ljudska prava štiti i uvredljiv govor, ruganje i satiru, ironiju, sarkazam i sve slične forme izražavanja za potrebe rasprave pitanja od javnog interesa, i to čak i u nameri omalovažavanja, pogotovo kada se govori o državi, organizaciji, i drugim simbolima bez osećanja, koji uz to imaju i dominantan položaj nad pojedincem koji im se ruga - kaže ona.

Ona je ”Vijestima” rekla da je posebno apsurdno što članice NATO, kao što su SAD i Nemačka, isto to delo ne kažnjavaju.

Dodaje da iako do sada nije bilo primera kažnjavanja za ovo delo, samo njegovo postojanje ugrožava slobodu izražavanja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Milačić: Videćemo šta će vlast kad opet bude gorela zastava

Čelnik Otpora beznađu, Marko Milačić ranije je u dva navratra spalio zastavu NATO-a, decembra 2015. nakon što je Crna Gora dobila pozivnicu od alijanse i nedavno ispred ZIKS-a.

On je juče kazao da je paljenje NATO zastave, kao čin simboličke političke pobune pojedinca ili grupe, deo osnovnih ljudskih sloboda, konkretno slobode izražavanja.

Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

- Režim će ubrzo biti na testu ovim povodom, pa ćemo videti kako će reagovati, kada slobodan čovek simbolički zapali zastavu NATO saveza. Neka se samo drznu da pomisle na kažnjavanje i time udare na elementarne ljudske slobode. Đukanović i ekipa neka rade šta god žele sa svojim NATO zastavama, neka se i pokrivaju njima tokom spavanja, a mi ćemo se odnositi prema njima onako kako takva i slične organizacije zaslužuju - kazao je Milačić za “Vijesti”.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Karlos terorista

    8. jun 2017 | 12:28

    Evo ja sam iz Podgorice i javno im se popišam na NATO.

  • Zoran

    8. jun 2017 | 12:16

    Sada više neće smeti da kažu da je to fašistička organizacija i da je bombardovala SCG,e ovo je očigledan švedski sindrom kada se zaljubiš u svog mučitelja.

  • BELGRADE

    8. jun 2017 | 13:06

    Znači svaki državljanin Crne Gore koji je pretrpeo zločinačko bombardovanje ili ko je nekoga ili nešto izgubio od strane Nato pakta nema pravo da mrzi i prezire svog krvnika? Kakav je ovo suludi zakon? Evo ja ću odavde za sve njih da vređam i da se rugam NATO paktu i šta mi može Milova vlast? haha Nato ubice!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA