≫ 

CELA AMERIKA SE ZAMRZLA: O Trampovoj sudbini se odlučuje, bivši direktor FBI tvrdi da se Rusija mešala u izbore (FOTO) (VIDEO)

Na Tviteru je danas popularan hešteg #ComeyDay, a mediji navode da se mnogi nadaju da će Tramp komentarisati svedočenje na ovoj društvenoj mreži

  • 21

Nedavno je počelo svedočenje bivšeg direktora FBI, Džejmsa Komija, pred Senatom SAD o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD, za koje tvrde da je krucijalno po pitanju budućnosti predsednika Donalda Trampa i njegovog mogućeg opoziva.

Danas je DAN D za Trampa: Bivši direktor FBI kojem je dao otkaz svedoči protiv njega, u pozadini odzvanjaju reči Rusija i impičment

MAKE IMPEACHMENT GREAT AGAIN: Postoje dva načina da se smeni Donald Tramp. Jedan je da ga proglase ludim (FOTO)

CNN danima drži "sat koji odbrojava" vreme do početka dugo očekivanog pojavljivanja Komija pred senatskim Komitetom za obaveštajne poslove, koje se poredi sa ranijim svedočenjima u Kongresu, poput onog u aferi "Votergejt".

- Ovo je jedan od onih trenutaka kada bi veći deo zemlje mogao da poželi da zastane i pogleda to - kaže Nora O''Donel, deo "CBS" trojke novinara koji će pratiti Komijevo svedočenje.

AP navodi da će ovo biti prvo njegovo pojavljivanje u javnosti od kada ga je predsednik SAD otpustio prošlog meseca. Navodi se da će "CBS" kao i ostale TV mreže prenositi prvo Komijeve reči, a potom i pitanja koja će mu upućivati senatori.

Pratite njegovo svedočenje uživo:

Svedočenje je počelo uvodnim rečima predsedavajućeg Odbora Senata o obaveštajanim poslovima, senatora Ričarda Bura. Senator je istakao da je potrebno da američki narod sazna istinu i da je ovo prilika za Komija da postavi stvari na mesto.

Senator Mark Vorner rekao je da je bitno da se sazna do kraja da li je Rusija umešana na bilo koji način u američke predsedničke izbore.

- Ovde smo jer nas je stranac napao ovde, kod kuće. A to nije urađeno sa oružjem i raketama - rekao je Vorner.

Nakon uvodnih reči, Komi je položio zakletvu da će govoriti istinu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Komi je kazao da je FBI saznao za ruske sajber upade krajem leta 2015. godine. On je naveo da su ga razna objašnjenja oko toga zašto ga je Tramp otpustio u isto vreme zbunjivala i brinula.

- Kada sam postavljen za direktora 2013, shvatio sam da služim predsedniku. Kada sam otpušten 9. maja (ove godine), iz tog razloga odmah sam otišao kući kao običan građanin. Ali, onda su usledila objašnjenja, razna objašnjenja koja su se menjala koja su me zbunila i dodatno uznemirila - rekao je bivši šef FBI.

- Zbunilo me je što sam saznao preko televizora da sam otpušten zbog istrage u Rusiji, iako me je pre toga predsednik uveravao da se nada da ću zadržati posao - rekao je Komi.

Komi je kazao da nema sumnje da se Rusija mešala u prošlogodišnje američke predsedničke izbore.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na pitanja senatora Bura odgovorio je da nije na njemu da kaže da li je predsednik Tramp pokušao da ometa pravdu i da nema sumnje da se Rusija umešala u američke predsedničke izbore.

Komi je rekao da je Administracija rešila da ga oklevata, kao i FBI.

- To su bile laži, obične i jednostavne.

Povodom dokumentovanja njegovog susreta sa Trampom, rekao je da je bilo važno da sve zabeležo jer je bio zabrinut da će predsednik možda lagati o prirodi njihovog susreta.

Bivši direktor FBI rekao je da Tramp od njega nije tražio da zaustavi istragu o Majklu Flinu, ali da je upotrebio reč "da se nada" da će odustati od iste. Tokom svedočenja spomenuo je i večeru koju je imao sa američkim predsednikom.

- Meni se činilo da je ili on pomislio ili mu je neko rekao: "Već si tražio od Komija da ostane, a nisi dobio ništa zauzvrat. Večera je bila pokušaj da se izgradi osežaj lojalnosti. Predsednik mi je zatim šapnuo: "Zaista s radujem tome da radimo zajedno". Sedeo sam i razmišljao o tome da smo već tri puta pričali o tome da ja ostajem. Moj zdrav razum mi je rekao da on traži neštp zauzvrat - istakao je Komi.

Donald Tramp se već oglasio povodom svedočenja Komija. Tramp je osporio dve ključne stavke iz pisanog svedočenja koje je dostavio Komi, prenosi "Rojters" pozivajući se na izvor blizak Trampu.

Komi je svedočio da je Tramp od njega tražio da odustane od istrage protiv Majkla Flina, kao i da je Tramp od Komija zahtevao da mu potvrdi lojalnost. Tramp je demantovao ove tvrdnje, navodi izvor.

Komi je istakao i da je Tramp bio frustriran jer je za istragu bilo potrebno toliko dugo vremena. On je stekao utisak da je Trampu važno da se protiv njega ne vodi istraga.

- Nisam hteo da on pomisli da mu dajem izveštaj kako bi mu taj izveštaj "visio" iznad glave. Hteo sam da ga uverim da Biro za njega nije nikakva pretnja - rekao je Komi.

Komi je tokom svedočenja naveo da je jedan važan izveštaj medijima predao njegov dobar prijatelj s Pravnog fakulteta na Univerzitetu Kolumbija, kog nije želeo da imenuje. To je bilo dovoljno da sajt Kolumbije bude oboren.

Mediji su ubrzo saznali ko je Komijev prijatelj s Univerziteta Kolumbija koji je na Komijev zahtev medijima predao dokumente. Reč je o profesoru Danijelu Ričmanu.

Komi je rekao da ruski ambasador u SAD nije saradnik obaveštajne službe.

Upitan da li veruje da je Donald Tramp kovao zaveru sa Rusijom, Komi je odgovorio:

- To je pitanje na koje mislim da ne treba da odgovorim na otvorenoj sednici.

Komi je pozvao Trampa da objavi snimke njihovog razgovora.

- Predsednik svakako zna da li me je snimao ili ne, a ako jeste, moja osećanja nisu povređena. Objavi sve snimke, mislim da je to potpuno u redu - rekao je Komi.

Još uvek nema reakcije Trampa na Tviteru, kao ni njegovog portparola Šona Spajsera. Ipak, oglasila se Spajserova koleginica Sara Hakabi Sanders. Na pitanje da li u Ovalnom kabinetu u Beloj kući postoji sistem za snimanje razgovora, ona je kratko odgovorila:

- Nemam pojma.

Bela kuća je saopštila da predsednik Tramp shvata izbore veoma ozbiljno i da će učiniti sve da osigura da će biti sprovedeni bez bilo čijeg uticaja.

Komi je tokom saslušanja naveo da veruje da je otpušten da bi se promenio način na koji se vodi istraga po Rusiji. 

Američki državni sekretar Reks Tilerson ismejao je putem Tvitera svedočenje Džejmsa Komija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U objavi koju je nazvao "Šta sam saznao na Komijevom svedočenju", Tilerson je napisao transkript svedočenja:

- Ko je hakovao izbore? Rusija. Da li ste sigurni? Da. Koliko ste sigurni? 100 odsto. Na koliko je glasova uticano? Nula - preneo je Tilerson.

Na Tviteru se povodom Komijevog svedočenja oglasio i bivši službenik NSA i uzbunjivač Edvard Snouden. On je uz vest o tome da je Komi priznao da je on bio jedan od izvora curenja podataka dodao ovaj komentar:

- Izgleda da se bivši direktor FBI slaže: Nekad je jedina moralna odluka da se prekrše pravila.

Saslušanje Džejmsa Komija, bar njegov deo otvoren za javnost je završeno. Ostalo je još mnogo pitanja na koja nije odgovoreno, a saslušanje se nastavlja daleko od očiju javnosti.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP Podsetimo, bivši direktor FBI izjavio je juče da je Tramp zatražio od njega da obustavi istragu o bivšem savetniku za nacionalnu nezbednost Majklu Flinu. Prema saopštenju postavljenom na vebsajtu Senata, Komi je naveo da mu je Tramp rekao da mu je potrebna lojalnost i da očekuje lojalnost.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    8. jun 2017 | 17:37

    Molite Boga da ovo nije plan da Hilari dodje na vlast, tako sto bi se otarasili Trampa na racun nepostojece lazi porazenih demokrata!!!Impicment uz to zastrasivanje Rusima, 2 u 1 za globaliste!!!

  • Warhammer

    8. jun 2017 | 18:19

    Hahaha,najmocnijazemlja sveta,kojoj rusi postavljaju predsednike.da li u istoriji nekih imperija postoji ovakva bruka?!bolje vam je da cutite,popili ste radnju,kupite foru,i cao..

  • Vota

    8. jun 2017 | 17:33

    Bolje da ga smene ovako aferom kao protiv Niksona nego da prodje kao Kenedi.Trampu izgleda nije jasno da on ne treba nista da misli da tamo postoje ljudi koji za njega misle I donose odluke on treba samo da ih u njihovo ime sprovodi.Zato su ga I doveli tu gde je.Verujem da je gledao Holivudski film Kandidat sa Robertom Retfordom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA