Fenomen u Loznici: Radnici platu nisu primili 63 meseca, a i dalje dolaze na posao!

- Nema mesta na kojem nismo tražili pomoć, od vlasnika firme, preko inspekcija do resornih ministarstava. Odgovora ili nema, ili je takav da nam ne daje nikakvu nadu - kažu radnici

  • 5

Agonija radnika koji su nekada bili zaposleni u pogonu koji je grejao polovinu Loznice, traje od 2012. godine, od kada nisu primili nijednu platu, a nastavlja se i ovog leta.

HOROR U SMEDEREVSKOJ PALANCI: Radnik se obesio u fabrici, pronašle ga kolege

Njih 17 raspoređeno je na radno mesto portira i u dve smene dolaze u portirnicu, gde nemaju ni osnovne uslove za bezbedan boravak.

Preko zime su se grejali pomoću bubnjare, a sada svakodnevno susreću zmije i druge gmizavce.

Struje nemaju već tri godine, a voda u skoro neupotrebljivom toaletu neprestano teče jer slavine odavno nisu u funkciji. I pored svih okolnosti, koje su primerenije horor filmovima, radnici dolaze u svoju smenu i tu provode po 12 sati, nadajući se da će nekada naplatiti potraživanja i dobiti ono što im po zakonu pripada.

- Svakom od nas firma duguje po 63 plate, a doprinosi nisu uplaćivani pet godina, od momenta kada je pogon prestao da greje deo grada. Pošto od tog dana nismo imali nikakvih prihoda, poslodavac u tome vidi opravdanje, zbog čega nas drži bez dinara i plate, bez socijalnog i zdravstvenog osiguranja - kaže Miloje Nikolić, jedan od preostalih radnika i predsednik sindikata ASNS.

- Nema mesta na kojem nismo tražili pomoć, od vlasnika firme, preko inspekcija do resornih ministarstava. Odgovora ili nema, ili je takav da nam ne daje nikakvu nadu - dodaje.

Njegove kolege razočarano kažu da je sve ovo besmisleno, ali da ne žele sami da daju otkaz jer bi to značilo gubitak svega onoga čemu se nadaju.

- Tačno je da radnici nisu primili platu od 2012. godine, kao i to da borave u teškim uslovima, ali za sada rešenja nema - kaže Slobodan Pavlović, direktor firme čije je sedište po papirima u Loznici, na Gradilištu, gde im se, inače, nalazi razrušena upravna zgrada.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rata

    9. jun 2017 | 11:10

    Sad će vlada da isplati po 60000 hiljada dinara kao u Goši , a što neko ne uplaćuje doprinose 5 god. to nije bitno. Neka proba neka mala radnja da ne plati doprinose i porezu zatvorili bi ih za 5 min.

  • Filip Djapic

    9. jun 2017 | 11:36

    Meni zeleznice duguju devetnaest plata znam kako im je

  • Drekavac

    9. jun 2017 | 11:11

    То се тужи, не седи се и чека. Осим ако им тако одговара...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA