≫ 

Španija pred raspadom: Referendum o nezavisnosti Katalonije zakazan za 1. oktobar, vlada najavljulje blokadu procesa!

Katalonski ministar spoljnih poslova Raul Romeva izjavio je da Katalonija priprema logistiku za održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije

  • 7

Referendum o nezavisnosti Katalonije zakazan je za 1. oktobar ove godine.

KATALONIJA JE VEĆ BILA REPUBLIKA: Četiri propala pokušaja u poslednjih 376 godina ne slute na dobro!

Katalonski ministar spoljnih poslova Raul Romeva izjavio je da Katalonija priprema logistiku za održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije.

S druge strane, iz kancelarije predsednika Vlade Španije Mariana Rahoja ocenjeno je da je bilo kakav "referendum o secesiji protivzakonit i protivustavan".

Portparol španske vlade Inigo Mendes de Vigo saopštio je danas da će vlada blokirati bilo kakav pokušaj daljeg procesa nezavisnosti u Kataloniji, nakon što je lider ovog severoistočnog regiona Karles Pudždemon objavio da će 1. oktobra biti održan referendum o otcepljenju, prenosi Rojters.

- Na bilo kakav potez koji usledi nakon ove objave vlada će sigurno uložiti žalbu. Taj referendum neće biti održan zato što je nezakonit - rekao je Mendes de Vigo novinarima.

Katalonija je bogati severoistočni region sa 7,5 miliona stanovnika koji obezbeđuje petinu bruto domaćeg proizvoda Španije.

Rojters navodi da katalonska vlada treba da formalno potpiše ovu objavu referenduma i podseća da je centralna vlada u Madridu već ranije blokirala secesionističke napore podnošenjem žalbi španskom Ustavnom sudu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    9. jun 2017 | 11:06

    Svi ce da se raspadnu bog nije macka bog sve vidi dosla maca i na njihova vrata sve sto drugima rade stize i njih .

  • Mijo

    9. jun 2017 | 11:18

    Španija nije priznala secesiju Kosova iz očiglednog razloga

  • Srb&a

    9. jun 2017 | 18:19

    Kako moze demokratski izraz volje naroda putem referenduma biti protivustavan? Da li to znaci da ne zivite u demokratskoj drzavi??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA