Nova kriza pred EU: Ratoborni nacionalista želi Finsku van Unije, na putu je da sruši koalicionu vladu

Hala-aho, koji se zalaže za izlazak Finske iz Evropske unije, na kongresu stranke je dobio podršku 949 od 1.845 članova

  • 0

Nacionalistička Stranka Finaca izabrala je danas za svog lidera Jusija Hala-ahoa, evroskeptika osuđenog zbog govore mržnje čiji tvrdokorni stavovi bi mogli da dovedu do raspada koalicione vlade u Finskoj.

Ahtisari odlazi sa čela mirovne organizacije: Već je dao i predlog ko bi mogao da ga zameni

Hala-aho, koji se zalaže za izlazak Finske iz Evropske unije, na kongresu stranke je dobio podršku 949 od 1.845 članova.

- Ako želimo da nam birači vrate poverenje, moramo da radimo stvari drugačije i bolje nego dosad. Moramo da budemo agresivniji i jasniji u sadašnjim vremenima i da stavimo na sto teme koje nas razlikuju od drugih stranaka - izjavio je on u govoru, prenosi AFP.

Stranka Finci čini sa još dve proevropske stranke vladajuću koaliciji, a najavljen zaokret udesno mogao bi da dovede do raspada koalicije, prenose agencije.

Hala-aho, koji je i član Evropskog parlamenta, najavljuje da će tražiti od koalicionih partnera da pooštre imigracionu politiku.

Finski premijer Juha Sipila izjavio je danas da postoji rizik od raspada vladajuće koalicije posle promene rukovodstva u nacionalističkoj Stranci Finaca.

flag finland - zastava Finska, finske

- Naravno da postoji rizik. To je težak momenat za vladu - izjavio je Sipila za finske novine Helsingin Sanomat, prenosi Rojters.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA