• 24

Velika reforma plata u Srbiji: Ko ima diplomu,12 odsto veća zarada, teža koverta sestrama u Hitnoj u odnosu na one u domu zdravlja

Plan je da zakon, koji reformiše plate u javnom sektoru, usvoji do kraja jula

  • 24

Početna plata u javnom sektoru za fakultetski obrazovane biće 12 odsto veća nego do sada, medicinske setre u Hitnoj pomoći biće plaćenije od onih u domovima zdravlja, radnici koji se ističu moći će da napreduju i do osam puta, a lekari primarijusi imaće plate rukovodioca.

Vučić obećao: Podižemo plate u javnom sektoru do kraja godine, biće povećan i minimalac!

Šta bi se desilo u Srbiji kad bi radno vreme bilo 6 sati: Gori scenario od tog ne možete da zamislite!

Ovo su samo neke od novina koje donosi reforma sistema plata u Srbiji, koja bi, kako tvrde u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, trebalo da smanji društvenu nejednakost, poveća vrednovanje rada, obrazovanja, stručnosti, odgovornosti i specifičnosti posla.

- Zakon je u fazi završnih konsultacija, a u narednim danima nas čeka početak formalne javne rasprave koja bi trebalo da traje 21 dan. Nakon toga zakon se upućuje, u Vladu na usvajanje, a onda i u Skupštinu. Plan je da ovaj zakon bude usvojen do kraja jula  - kažu u ovom ministartsvu za Srpski telegraf.

Foto: Profimedia/Wavebreak

Foto: Profimedia/Wavebreak

Podizanjem nižih plata smanjiće se razlika između onih koji najviđše i onih koji najmanje zarađuju. Najniža zarada trenutno je devet puta manja od najviše, a primenom novog zakona biće sedam puta niža.

Radnici sa visokim obrazovanjem moći će da uvećaju zaradu čak i do 40 odsto. Tako će nastavnik početnik, sa postojećom zaradom od oko 43.000 dinara, zalaganjem moći da dostigne zaradu od 60.000 dinara.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Srpski telegraf)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    A gde smo mi koji radimo kod privatnika ? Koji imamo 20000 platu i topli obrok od celih 210 dinara mesecno ? Jadno !!!

  • Zoran

    A Rumuni u roku od dve godine dižu plate u državnoj službi od 100% do 300%,inače odoše svi u zapadnu Evropu.A naš imaju politiku smanjivanja plata i još napominju kome se ne sviđa neka ide napolje.

  • Floki

    Blago deci direktora skola svaki mesec po 60000 hiljadarki..nece valjda tata nekog drugog da nagradi

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima