Portoriko želi da postane 51. država SAD: Vašingtonu to nije prioritet (FOTO) (VIDEO)

Rezultati referenduma sada treba da se pošalju američkom Kongresu

  • 3

Građani Portorika velikom većinom podržali su na referendumu predlog za upućivanje molbe američkom Kongresu da to karipsko ostrvo postane 51 država SAD.

Tramp deluje srećno što će svet biti totalno uništen: Od toga nas mogu spasiti samo dve zemlje, a među njima nije Rusija!

Ovu informaciju potvrdili su i zvaničnici portorikanske Izborne komisije, iako je na referendumu učestvovalo manje od četvrtine upisanih birača.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Guverner Portorika Rikardo Roselo rekao je da su birači u toj ekonomski slaboj teritoriji SAD poslali snažnu poruku američkom Kongresu, iako referendum nije obavezujući.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Portoriko, međutim, nije na vrhu prioriteta Vašingtona, navodi Rojters.

Internet portal za neobavezujući referendum pokazuje da je na glasanju učestvovalo samo 23 odsto od 2,2 miliona birača s pravom glasa, a od njih je 97 odsto podržalo ideju o 51. američkoj državi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pristalice te opcije nadaju se da bi eventualni novi status Portorika omogućio toj teritoriji ravnopravnost sa 50 američkih država, što znači i pristup saveznim fondovima i pravo glasa za predsednika SAD.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA