Indijskom paru oduzeta deca jer su ih hranili rukama!

Uprkos intervenciji indijskih vlasti, norveški zvaničnici su odbilii da decu vrate roditeljima

  • 0

Bračnom paru iz Indije norveška socijalna služba oduzela je decu, jer su ih hranili rukama i spavali su krevetu zajedno sa njima! Anurup i Sagarika Batačaraja ostali su bez starateljstva nad trogodišnjim sinom i jednogodišnjom ćerkom pre devet meseci, pošto su vlasti procenile da je njihov odnos sa decom neprikladan.

Drastične mere koje su preduzete u ovom slučaju dovele su do toga da interveniše indijska vlada koja je kontaktirala kolege iz Norveške u očajnom pokušaju da bračnom paru vrati decu.

Norveška služba za zaštitu dece oduzela je decu u maju prošle godine, ostavljajući roditelje u šoku. Anurup, otac oduzetih mališana rekao je za indijsku televiziju NDTV da su ga pitali zašto spava sa decom u istom krevetu, na šta je on odgovorio da je to stvar njihove kulture i da on nikada ne ostavlja decu u drugoj sobi. Očajni otac je dodao:

- Kod nas je hranjenje deteta rukom sasvim normalna stvar. Tako mališan uzima onoliko hrane koliko mu treba. Ako dete hranimo kašikom, postoji mogućnost da se dete prejede. Socijalni radnici su rekli da tako primoravamo decu da jedu. Nije tačno, reč je o kulturološkim razlikama - pokušao je da objasni rezignirani otac. Majka je objasnila da dečak spava sa svojim ocem, ali socijalni radnici su rekli da to ne sme da se dešava i da dečak mora da spava u zasebnoj prostoriji.

Roditeljima je objašnjenjno da smeju decu da viđaju samo dva puta godišnje po sat vremena, dok ne napune 18 godina. Tada će kazna prestati da važi, po norveškom zakonu. Uprkos intervenciji indijske vlade, norveški zvaničnici su odbili da ispune zahtev, bez objašnjenja.

Norveška služba za zaštitu dece je došla u žižu javnosti po vrlo lošem ponašanju. Čak su optuženi od strane UN 2005. da previše dece oduzimaju od roditelja i da je i javnost često upletena u to. Do sada je u ovoj zemlji oduzeto oko 12.500 dece, a Norveška nije velika zemlja.

Indijskom paru vize ističu u martu, ali su oni prisiljeni da ostanu dok ne vrate svoju decu.

telegraf.rs/Nataša Ilić/Daly Mail

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA