Na maloj maturi ove godine neće biti šanse za prepisivanje, i to sve zbog ovog novog pravila!

Međutim, to ne znači da će biti teži za rešavanje

  • 13

Nadležni koji prave testove za polaganje male mature smislili su caku zbog koje će prepisivanje na tom testriranju ove godine biti teže.

Pomozite detetu da bude među prvima na listi na maloj maturi

Kako je potvrdila Kata Simić Mišić, savetnik-koordinator za srpski jezik i književnost Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, institucije koja sastavlja testove za male maturante, ove godine biće manje pitanja na zaokruživanje (takozvana pitanja zatvorenog tipa), a više onih gde će morati da se napiše ceo odgovor, dakle bez ponuđenih varijanti rešenja.

.Ona, međutim, kaže da će to ne znači da će testovi biti i teži za rešavanje

- Biće po 2, 3 zadatka manje na zaokruživanje iz srpskog i kombinovanog testa, kako bismo smanjili mogućnost prepisivanja - kaže Simić Mišić, prenosi "Blic".

Ipak, dodaje ona, test će biti ujednačene težine kao i do sada.

- Neće biti značajnih promena u odnosu na probni test. Učenicima deluje da su pitanja otvorenog tipa teža, ali to nije pravilo, jer se u njima može zahtevati i odgovor koji je jedna reč, ne traži se uvek esejski odgovor – kaže ona.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @boki@

    13. jun 2017 | 11:08

    Cisto maltretiranje,budite ravnopravni prema svim generacijama,ne da menjate i izmisljate neke vase fore,deca se isprepadaju kad cuju takve stvari,ako imate imalo ljudskosti,sastavite im neku laksu varijantu.Pa i viste isto bili deca koja su barem malo prepisivala...

  • Isko

    13. jun 2017 | 08:48

    Obrazovanje i inteligencija su različite stvari. Neko može da nabuba svašta, a da u životu bude duduk. Koliko fakultetski obrazovanih ljudi skoro da ne zna sijalicu da zavrne? Znao sam doktora nauka koji nije mogao da smisli rečenicu o nekoj drugoj temi, a i ono što je predavao drugima je bila mehanička radnja. Previše se kidamo oko škole. To kako će ko živeti ima veze sa nečim drugim i nije mnogo povezano sa formalnim obrazovanjem. Pustite decu da budu samostalna i sretna. To im za život najviše treba.

  • Guaguarapol

    13. jun 2017 | 10:27

    Maltretirate decu uzas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA