EU pokrenula postupak protiv Mađarske, Poljske i Češke zbog odbijanja prihvata izbeglica

EU je Poljskoj i Mađarskoj dala rok do juna meseca da počnu da prihvataju izbeglice od Italije i Grčke ili će snositi sankcije

  • 5

Evropska komsija odlučila je danas da pokrene prekšajni postupak protiv Mađarske, Poljske i Češke zbog neispunjavanja obaveza u prihvatu izbeglica.

Hrvatski policajci tuku migrante koji ilegalno pređu granicu, pa ih samo gurnu nazad u Srbiju!

Evropski komesar zadužen za migracije Dimitris Avramopulos kaže da se Evropska komisija odlučila na ovaj korak posle gotovo godinu dana pozivanja na solidarnost i ispunjavanje zakonskih obaveza o relociranju izbeglica koje sa nalaze u prihvatnim centrima u Grčkoj i Italiji.

- Ove tri zemlje nisu ništa uradile po tom pitanju. Mađarska se nije ni obavezala da će preuzeti izbegle, niti je ikoga prihvatila. Poljska se obavezala, ali nije prihvatila nikoga, a Češka ništa nije uradila u poslednjih godinu dana - poručio je komesar Avramopulos na konferenciji za štampu, održanoj u okviru zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu.

U Evropskoj komisiji navode da je većina zemalja članica EU pokazala da je relokacija izbeglica moguća uz političku volju.

Od janura do danas premešteno je preko oko 10.300 izbeglih iz kampova u Grčkoj i Italiji, što predstavlja gotovo isti broj premeštenih tokom cele 2016. godine. Među zemljama koje su prihvatile najveći broj izbeglica u EU, navode se Nemačka, Francuska i Švedska.

- Kada govorimo o EU, ne govorimo samo o dobrobitima iz fondovima i zajedničke bezbednosti, već govorimo i o solidarnosti i deljenju problema i teških trenutaka - naglasio je komesar Avramopulos.

On je izrazio nadu da će Mađarska, Poljska i Češka u periodu koji sledi promeniti svoje pozicije oko prihvata izbeglica.

Kao pozitivne primere promene politike u oblasti migracija, Avramopulos je pomenuo Austriju i Slovačku koje su se posle dužeg vremena obavezale na prihvat određenog broja izbeglih.

(Telegraf.rs)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    13. jun 2017 | 17:21

    Islamizacija evrope je u toku,normalno ko se buni bice kaznjen.ORBAN je car.Poljska premjerka im lepo ocitala lekciju.Rekla im da ustanu sa kolena, i da vide sta su napravili od svojih zemalja.E pa ona nece da sahranjuje svoje gradjane.U pravu je.

  • Cpb

    13. jun 2017 | 17:35

    Dovrodosli u EU. Zajednicu gde je zavranjeno braniti sopstvene nacionalne interese

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA