Putin zapretio NATO: I Rusija ima kako da odgovori na razmeštanje raketa!

- Za Rusiju postoje dve pretnje. Prva je razmeštanje ovih protivraketa u neposrednoj blizini naših granica u istočnoj Evropi, a druga pretnja je da protivraketni bacači za nekoliko sati mogu da se pretvore u lansere za udarne rakete - rekao je Putin u intervjuu američkom režiseru Oliveru Stounu u drugom delu dokumentarnog filma koji je prikazan na kanalu "Šoutajm"

  • 7

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Rusija dati adekvatan odgovor na akcije NATO-a da bi očuvala strateški balans, istovremeno potrošivši manje novca i ne na uštrb efikasnosti.

Počeo Putinov šou: Zapadnjaci vole da me zovu CAR, Amerika želi da uništi Rusiju i da na kraju uzme naš nuklearni arsenal!

- Za Rusiju postoje dve pretnje. Prva je razmeštanje ovih protivraketa u neposrednoj blizini naših granica u istočnoj Evropi, a druga pretnja je da protivraketni bacači za nekoliko sati mogu da se pretvore u lansere za udarne rakete. U istočnoj Evropi, na vodi, na moru, biće postavljeni na brodovima koji će dežurati na Sredozemnom moru i severnim morima i staviće na Aljasku - rekao je Putin u intervjuu američkom režiseru Oliveru Stounu u drugom delu dokumentarnog filma koji je prikazan na kanalu "Šoutajm".

Prema njegovim rečima, Rusija je sada praktično okružena PRO.

- U stvari, to je još jedna gruba velika strateška greška naših partnera, jer će sve ove akcije Rusija dati adekvatan odgovor i to neće značiti ništa drugo do još jedan krug trke u naoružanju. Pti tome će naš odgovor biti mnogo jeftiniji. Ona (tehnologija) je možda negde grublja, ali će biti efikasna. I mi ćemo očuvati taj takozvani strateški balans. Balans je veoma važna stvar - rekao je Putin.

On je, takođe, istakao da širenje NATO-a i raspoređivanje sistema protivraketne odbrane u Evropi primorava Rusiju da na to reaguje, preneo je Sputnjik.

Govoreći o širenju alijanse, ruski lider je istakao da umesto toga mogu da se sklapaju sporazumi o bezbednosti i uzajamnoj pomoći ukoliko zemlje osećaju da su u opasnosti.

Putin je dodao da je nakon što se raspao Sovjetski Savez, a Iran odustao od nuklearnog programa, nema smisla za raspoređivanjem PRO i proširivanjem pakta.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Veći deo intervjua objavljenog u utorak bio je posvećen odbeglom uzbunjivaču Edvardu Snoudenu, koga je Putin nazvao "hrabrim, pa čak i malo nesmotrenim" čovekom. Predsednik Rusije je istakao da Snouden "nije nameravao da nam daje neke informacije".

- On je pozvao na zajedničku borbu. A kada je postalo jasno da mi još nismo spremni za to, verovatno ću mnoge razočarati, rekao sam da to nije za nas. Mi i bez toga imamo komplikovane odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, ne trebaju nam dodatne komplikacije. On je samo otišao i nestao - rekao je Putin.

On je kazao da je prvi kontakt sa Snoudenom održan još u Kini, gde je on pobegao iz SAD.

- A zatim su mi saopštili da je gospodin Snouden u avionu koji je trebalo da se prizemlji u Moskvi i nakon toga on treba da pređe u drugi avion i dalje da odleti za Latinsku Ameriku. Ali, ispostavilo se da zemlje u koje je hteo da leti, kao prvo, ne žele da ga prihvate, a kao drugo, ova informacija nije od nas, već iz drugih izvora odmah dospela medije i postalo je jasno da mu neće tek tako dozvoliti da bilo gde odleti - rekao je Putin.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tako se, prema rečima ruskog predsednika, bivši agent NSA našao u Moskvi u delu za tranzitne putnike.

- I onda smo mu dali privremeni azil - dodao je šef ruske države.

Putin nije odgovorio na pitanje da li ga je tadašnji američki predsednik Barak Obama zvao u vezi sa Snoudenom.

- Ne želim da govorim o tome. To je stvar poverljive prirode - istakao je Putin.

Tokom razgovora dotaknuta je i tema Ukrajine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Filozofija međunarodne američke politike u ovom regionu je u tome da je neophodno da se ni u kom slučaju ne dozvoli približavanje Ukrajine i Rusije, jer u tome neko vidi nekakvu pretnju. Neko smatra da je to izvor rasta moći Rusije i da treba po svaku cenu sprečiti približavanje Rusije i Ukrajine - naglasio je Putin.

Istovremeno, i u SAD i u Evropi postoje oni koji su delovali polazeći od različitih shvatanja, a ne slobode izbora ukrajinskih državljana, dodao je ruski predsednik.

- Podrška radikalnim elementima u Ukrajini, nacionalističkim elementima, ona sa stanovišta takvog pristupa predstavlja siguran dobitak. Prema tome, u tom smislu, onaj ko je to učinio je postigao svoj cilj, oni su to uradili savršeno. Svaka im čast - rekao je Putin.

Prema rečima predsednika Rusije, "ukoliko se na ovaj problem pogleda malo šire, a ne sa stanovišta neposredne konfrontacije i okupljanja oko sebe satelita na osnovu neke spoljne pretnje, već ako pogledate na razvoj svetske zajednice, ako pogledate 25 godina unapred kako se razvija situacija u svetu, onda bi trebalo da se promeni filozofija međunarodnih odnosa".

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mesa

    14. jun 2017 | 12:49

    Ziveo Putin i naprijed Rusijo, fasuzam kuca na vrata.

  • Vlada

    14. jun 2017 | 10:27

    Ma rusi treba da ih kuliraju samo i da budze oruzje. Ova evropa je velicine moskve. Pogledajte na karti kolika je rusija

  • bobi

    14. jun 2017 | 10:16

    Pitanje je samo vremena kad ce se krenuti na Rusiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA