Istraga protiv čelnika Rajfajzena zbog malverzacija u Srbiji

Austrijska ustanova za nadzor tržišta pokrenula je istragu protiv Herberta Stepića zbog kupovine jedne nekretnine u Srbiji u vrednosti od više miliona evra pomoću kredita "Hipo Alpe Adria" banke

  • 0

Austrijska ustanova za nadzor tržišta (FMA) pokrenula je istragu protiv čelnika "Rajfajzen bank internacional" (RBI) Herberta Stepića zbog sumnje da je bilo malverzacija u kupovini jedne nekretnine u Srbiji u vrednosti od više miliona evra, preneo je bečki magazin "Falter".

Istraga je pokrenuta zbog jednog Fonda u Lihtenštajnu koji je korišćen za obavljanje posla oko nekretnine u Srbiji pomoću kredita "Hipo Alpe Adria" banke.

- U vezi ovog slučaja gospodin Stepić nema komentar - rekla je portparol RBI Ingrid Kren Dic za austrijsku novinsku agenciju APA u utorak.

Pozivajući se na bankarsku tajnu, i "Hipo" banka je odbila da se izjasni o ovim navodima.

Povod za pokretanje istrage FMA, kako tvrdi "Falter", između ostalog, jeste i članak bečkog nedeljnika "Profil" iz 2011. u kojem se govorilo da je Stepić sa nekolicinom drugih bankara spekulisao o veoma povoljno kupljenim nekretninama u Srbiji, i to novcem "Hipo" banke, koja je finansirala ovaj posao kreditom u visini od 23 miliona evra.

"Falter" se poziva na dosije FMA, među kojima se nalazi i dokument "Hipo" banke iz 2006, kao i poverljivi izveštaj o kreditu od 24. marta 2011.

Prema medijima, kiparska firma "Entusa Ltd" je obavljala čudne poslove sa nekretninama u Beogradu.

Polovina ove firme pripada srpskim biznismenima bliskim političkim krugovima, među kojima su i bivši političari koji nisu imenovani, a druga polovina je u vlasništvu dve firme, koje se dovode u vezu sa dva austrijska menadžera banaka, navode mediji.

"Entusa" je u blizini beogradskog aerodroma, na auto-putu Beograd-Zagreb kupila zemljište od 145 hektara.

Taj posao je finansiran pomoću kredita "Hipo" banke koji je odobrio raniji šef te banke Volfgang Kulterer, koji je za malverzacije osuđen u prvoj instanci pred austrijskim sudom.

Pet godina posle obavljanja ovog posla, firma "Entusa" nije više mogla ni kamate da vraća, a nije mogla ni da proda zemljište.

Prema "Falteru", FMA od Stepića želi odgovor na više pitanja, pre svega kako je austrijsko-srpska grupa investitora mogla da kupi državno zemljište za 23 miliona evra, iako se ono procenjuje na vrednost od 65 miliona evra.

Pitanje je, kako dodaje magazin, da li je "Hipo" banka u korist poznatih mušterija dala pogrešnu procenu ili je investitor od srpske države dobio olakšice.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA