≫ 

Nova pravila za postavljanje kamera: Nećete moći da snimate sve što hoćete, pa čak ni u svojoj zgradi

Za postavljanje video-nadzora u stambenim zgradama biće potrebna saglasnost najmanje 60 odsto vlasnika stanova, u toaletima i garderobama poslovnog prostora KAMERA VIŠE NEĆE BITI

  • 24

Video-nadzor neće moći da se postavlja kako ko hoće i gde hoće ukoliko bude usvojen model novog Zakona o zaštiti podataka ličnosti koji će poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić proslediti Vladi čim bude formirana.

Šta i koliko ZAISTA SMEJU poslodavci u Srbiji? Evo gde je granica provere zaposlenih!

KOMUNALNA POLICIJA NE SME DA VAS SNIMA: Imaju 250 kamera, ali po zakonu ne mogu da ih koriste!

Ovaj dokument, osim što jasno propisuje na koji način se postavlja video-nadzor, izričito zabranjuje da se on postavlja u garderobama i toaletima poslovnog prostora. 

Novi Zakon o zaštiti podataka ličnosti, kako je rečeno juče na konferenciji za novinare koju je organizovao poverenik, propisuje i posebne uslove za postavljanje kamera u stambenim zgradama.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

- Video nadzor u stambenim zgradama moći će da se postavlja samo u delovima zgrade koja je zajednička i na ulazu i izlazu iz nje.

- Niko ne sme da stavi kamere da snimaju direktno ulaz nečijeg stana. Međutim, i za deo gde je moguće staviti video-nadzor biće neophodno da se sa tim složi 60 odsto stanara - naveo je Aleksandar Resanović, iz kabineta poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka.

Printskrin: Youtube/UFO mania Printskrin: Youtube/UFO mania

U članu 38 ovog dokumenta, naime, jasno piše:

- U stambenim zgradama može da se vrši video-nadzor ulaza i izlaza iz zgrade, kao i zajedničkih prostorija na način da se ne vrši video-nadzor ulaza i izlaza iz privatnih stanova.

- Za uvođenje video-nadzora u stambenoj zgradi potrebna je odluka skupštine stambene zajednice, koja mora biti u pismenoj formi i mora sadržati razloge za uvođenje video-nadzora, kao i način vršenja video-nadzora, ukoliko uvođenje video-nadzora nije propisano zakonom.

- Odluka je doneta ako se za nju izjasne članovi skupštine stambene zajednice, i to najmanje 60 odsto svih vlasnika stanova ili drugih posebnih delova zgrade - piše u novom Zakonu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Juice Images Foto-ilustracija: Profimedia/Juice Images

U ovom članu se dodaje da je zabranjen pristup sistemu video-nadzora preko interne kablovske televizije, javne kablovske televizije, interneta ili drugih sredstava za elektronske komunikacije kojima se takvi snimci mogu preneti, bilo u trenutku njihovog nastanka ili nakon toga.

Foto: mc.rs Foto: mc.rs

Kada je reč o kamerama u poslovnom prostoru, ovaj zakon propisuje da svako ko ima video-nadzor to mora i da istakne, kao i da o njemu obavesti svoje zaposlene.

U članu 36 ovog dokumenta ističe se da video-nadzor u poslovnom prostoru nije dozvoljen u garderobama i sanitarnim prostorijama.

Daljinac baner

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Francuz

    17. jun 2017 | 21:12

    Šta ima da štitite privatnost kad korištenjem mobilnog podatci vam (vladi) stoje na usluzi kao na dlanu, a tek FB i WhatsApp, viber etc i da ne govorim... Od kad su ovi smartfonovi stupili na snagu za čuvanje ličnih podataka u nekom od Cloudova tamo nege odakle je poreklo Google, Apple, Mikrosofta... znači da je automatski Odzvonilo čovečnosti privatnost!

  • Cinober

    17. jun 2017 | 21:17

    Znaci rokaj Misko bez straha da ces biti snimljen.

  • DaNe

    18. jun 2017 | 21:12

    Kojim pravom me snimaju kada prolazim pored zgrade Zastitnika gradjana, Poverenika... Ne kada ulazim, vec kada prolazim pored?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA