≫ 

Ubili smo El Bagdadija! Rusi tvrde da su likvidirali vođu terorista

Jedna od glavnih Bagdadijevih briga je bila da ga ne izda neko od bliskih saradnika. Sjedinjene Države su za njegovo privođenje ponudile 25 miliona dolara

  • 7

Lider DAEŠ-a Ibrahim Abu Bakr el Bagdadi ubijen je za vreme bombardovanja Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije 28. maja na jugu Rake, informacije se proveravaju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

GDE JE NESTAO ŠEF ISIS? Novi život vođe Islamske države: Razotkriveni detalji o samozvanom kalifu al-Bagdadiju

- Prema informcijama koje se proveravaju iz različitih kanala, na sastanku je (po pitanju izvođenja udara vazdušno-kosmičkih snaga Rusije) prisustvovao takođe i lider DAEŠ-a Ibrahim Abu Bakr el Bagdadi koji je za vreme udara bio uništen - navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva odbrane, među likvidiranim teroristima je „emir“ Rake Abu el Hadži al Misri i Ibrahim An Naef el Hadž koji kontroliše područje od Rake do El Suhne, kao i načelnik Službe bezbednosti DAEŠ-a Sulejman el Šauah.

Informacije o sastanku lidera militanata Ministarstvo odbrane je dobilo krajem maja. Za vreme provere informacoija otkriveno je da je cilj sastanka planiranje načina izlaska miloitanata iz rake kroz takozvani „južni koridor".

- Mlaznjaci ruske vojske uništili su više od 300 terorista Islamske države na južnoj periferiji Rake krajem maja - stoji u saopštenju ruskog ministarstva.

El Bagdadi, pravo ime — Ibrahim Avad Ibrahim el Badi prvi put se pojavio u javnosti u julu 2014. godine kada je iz džamije u zauzetom Mosulu proglasio stvaranje „Islamskog kalifata“ na Bliskom istoku. Od tada su mediji više puta objavljivali informacije o njegovoj likvidaciji, ali ona niko nije mogao da ih potvrdi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije komentarisao navode ruskog Ministarstva odbrane da je vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi ubijen u Siriji. Sa druge strane šef diplomatije Sergej Lavrov kaže da nisu sto posto sigurni da je ubijen.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA