≫ 

Milanka (60) već 7 godina ne može da ode u penziju a radi svakodnevno, punom parom!

U Agenciji za zapošljavanje, koja angažuje sezonske radnike, navode da je najveći problem nelojalna konkurencija

  • 1

U vremenu sezonskih poslova, dugogodišnji sezonci se pitaju mogu li zaraditi penziju, a oni koji tek počinju ove poslove imaju šansu za prvu zaradu. Milanka Škorić (60) iz Apatina je lovac na penziju i radni staž. Sedam godina obavlja poslove u poljoprivredi preko lokalne Agencije za zapošljavanje. Zbog pomeranja starosne granice, u proteklih nekoliko godina, nikako da dočeka odlazak u penziju, iako ima 21 godinu radnog staža.

Snežana je čudo od penzonerke: Živi sa samo 10.000 dinara i nikada je nećete čuti da kuka - ovo je njen recept

Od četvrtka nova pravila kada penzioner umre: Više niko neće morati da ide i odjavljuje smrt bližnjih, evo kako teče novi postupak

- Smatram da se prvenstveno trebaju zaštititi žene i da se vrati stari uslov za penziju, bilo da je starosna ili redovna penzija. Nekada su žene sa 55 godina starosti i dovoljno radnog staža odlazile u penziju, pa se onda pomerala granica na 58 godina, pa su je povećali na 60 godina i tako se stalno pomera ta granica. Verujem da mnogi nikada neće ni dočekati penziju zbog stalnog pomeranja. Pitanje je da li ću za vise od godinu dana i ja dočekati da odem u penziju, jer ću uskoro imati tešku operaciju srca - kaže Milanka Škorić, sezonska radnica.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Milanka objašnjava da su poslovi u poljoprivredi teški za žene, kao i da je mnogo onih koji su u sličnoj situaciji kao ona i moraju da obavljaju sezonske poslove.

- Posao nije lak, ali moram da radim, jer nemam od čega da živim. Takođe, da ne radim ne bih mogla da kupim lekove i osnovne potrepštine za život. Ipak, važno je imati gde raditi tokom godine, pa bilo to i u poljoprivredi, jer ipak ostvarujem i radni staž - kaže Milanka.

U Agenciji za zapošljavanje, koja angažuje sezonske radnike, navode da je najveći problem nelojalna konkurencija.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Preko naše agencije obavljaju se sezonski poslovi tokom cele godine. Najveći problem su nam oni koji organizuju ovakve poslove u crnoj ili sivoj zoni. U izradi je takozvani vaučerski zakonski akt, pa se nadamo da će u skorije vreme stupiti na snagu. Taj akt će zapravo omogućiti bolji mehanizam i naći meru u plaćanju poreza i doprinosa na korist zaposlenih i poslodavaca, što se tiče prijavljivanja radnika - navodi Jovan Cvjetićanin, direktor Agencije za zapošljavanje „DIV" Apatin.

Godišnje se u apatinskoj opštini ukupno angažuje do 1.000 sezonskih radnika, pa tako ima i onih koji rade, jer nemaju penziju, ali i omladinaca koji rade za školarine ili letovanje.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / RTV)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA