Čeka se Putinova reakcija: Severna Koreja zadržala rusku jahtu i posadu

Ambasada je "izrazila zbunjenost" zbog izjave Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje da je jahta zadržana dok je plovila Japanskim morem i tako narušila državne granice te zemlje

  • 1

Severna Koreja zadržala je rusku jahtu "Kataleksa" i njenu tročlanu posadu u luci Rađin na severoistoku zemlje, dok ambasada Rusije u toj zemlji poziva na oslobođenje posade.

Oslobođen američki student iz pritvora u Severnoj Koreji: Osuđen na 15 godina, pa ubrzo pušten, ali u KOMI (VIDEO)

Portparol diplomatske misije Rusije u Pjongjangu Denis Samsonov rekao je za TAS S da su pozvali vlasti da oslobode posadu zadržane ruske jahte.

Ambasada je "izrazila zbunjenost" zbog izjave Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje da je jahta zadržana dok je plovila Japanskim morem i tako narušila državne granice te zemlje.

Samsonov, sa druge strane, kaže da je jahta zadržana na području koje je najmanje 80 kilometara udaljeno od obala Severne Koreje.

Prema Konvenciji o pravu mora Ujedinjenih nacija iz 1982. godine, teritorijalne vode pružaju se 22,2 kilometra od obale. Ukoliko ruska jahta nije prišla na tu daljinu, nije moglo da dođe do kršenja državnih granica Severne Koreje.

Generalni konzul Rusije Čongđin Juri Bokačev na putu je za luku Ranđin kako bi se sastao sa članovima posade i saznao detalje o incidentu.

TAS S je došao do informacija regionalne federacije za jahte da se na "Katapleksi" nalazilo tri člana posade.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tigar

    16. jun 2017 | 12:34

    Prvo je Kim Dong nedavno oslobodio Americke agente koji su bili zarobljeni u Pjongjangu.Nedavno kada je testirao rakete usmerio ih je ka Rusiji.Severna Koreja iz dana u dan velikom brzinom napreduje sa nuklearnim raketnim naoruzanjem od tuda mozda i navodni silni Americki spijuni u Pjongjangu a zapravo pomazu u nuklearnoj tehnologiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA