Tramp priznao da je pod istragom FBI i uperio prstom u čoveka koji je odgovoran za "lov na veštice"!

Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je rukovodstvo Ministarstva pravde koje mu je preporučilo da smeni direktora FBI Džejmsa Komija

  • 2

Predsednik SAD Donald Tramp je pod istragom zbog mogućeg ometanja pravde u slučaju smene bivšeg direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija, javljaju američki mediji.

Tramp i dalje optužuje bivšeg direktora FBI: Komi je kukavica i cinkaroš!

Tramp je danas i zvanično priznao da je pod istragom napisavši na svom Tviter nalogu da je "pod istragom od strane istog onog čoveka koji mu je rekao da otpusti Komija", te da je to lov na veštice.

Trampova izjava je, najverovatnije, uperena protiv prvog zamenika glavnog tužioca Roda Rozenštajna, autora memoranduma koji je bio formalna osnova za smenjivanje Komija. Nakon što se ministar pravde Džef Sešns povukao iz istrage protiv Trampovih saradnika o „vezama sa Rusijom“, Rozenštajn je postao formalni vođa istrage.

Inače, istragu predvodi Robert Miler, bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI), koji je u maju imenovan za specijalnog savetnika za nadgledanje savezne istrage o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD. On je još jedna od mogućih meta Trampovog tvita. Kako se navodi, u ispitivanje će biti uključeni i viši obaveštajni zvaničnici. Ovo je prvi put da je za vreme istrage, koja je visila nad Trampom još od njegove inauguracije, nagovešteno da je direktno umešan i sam predsednik. Tramp uporno poriče bilo kakvu povezanost sa Rusijom, a ovu istragu nazvao je "lovom na veštice".

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

Vašington post je prvi javio da je pokrenuto pitanje da li je predsednik pokušao da osujeti istragu, a zatim su i drugi mediji preneli vest. Navodi o ometanju pravde, pišu mediji, očigledno ciljaju na Trampov pokušaj da podstakne otpuštenog direktora FBI Džejmsa Komija da obustavi istragu o bivšem savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu. Komi je prošle sedmice pod zakletvom svedočio pred Kongresom da mu je Tramp na privatnom sastanku rekao: "Nadam se da se slažete da bi trebalo da zaboravite na to i da pustite Flina. On je dobar momak. Nadam se da možete da zaboravite na to". Tramp je rekao da to što je Komi izjavio pod zakletvom "nije istina" i da je on "sto posto voljan" da svedoči pred Kongresom. Bela kuća je saopštila da predsednik "nikada nije pitao ni Komija ni bilo koga drugog da okonča neku istragu, uključujući i onu koja se tiče Majkla Flina".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Flin, koji je podneo ostavku na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost u februaru, nakon što je na toj poziciji proveo manje od mesec dana, pod istragom je zbog toga što je vodio razgovore iza zatvorenih vrata sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom, a zatim lagao potpredsednika Majka Pensa o pravoj prirodi svojih kontakata sa ovim visokim ruskim zvaničnikom, podsećaju agencije. Komija je u maju otpustio Tramp, navodeći u intervjuu za En-Bi-Si njuz "stvar sa Rusijom" kao razlog za otpuštanje. Bela kuća je pre toga tvrdila da je razlog za otpuštanje bilo Komijevo rukovođenje istragom o upotrebi privatnog mejla Hilari Klinton za državne poslove, ali je Tramp nedugo potom izneo stav suprotan tome.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Gardijan piše da je Tramp, osim navodnih pokušaja da utiče na Komija, navodno pitao Dena Koutsa, direktora Nacionalne obaveštajne službe, da pokuša da ubedi Komija da obustavi FBI istragu o Flinu, koji je bio Trampov blizak saradnik. Osim toga, Tramp je navodno tražio od Koutsa i admirala Majka Rodžersa, direktora Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), da izdaju saopštenja u kojima poriču da je njegova kampanja imala veze sa Rusijom tokom izbora 2016, ali obojica su odbila da to učine. Govoreći pred Senatom prošle nedelje, Kouts i Rodžers su odbili da odgovore na pitanja o razgovorima koje su vodili sa Trampom, ali su rekli da na njih nikada nije vršen pritisak da utiču na istragu.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

I Vašington post i Njujork tajms tvrde da će Miler tražiti da izjave daju Kouts, Rodžers i Ričard Ledžet, bivši zamenik direktora NSA, kako bi se došlo do što više informacija o potencijalnom Trampovom pokušaju da ometa pravdu. Do ovog proširenja istrage došlo je samo nekoliko dana nakon spekulacija o tome da bi predsednik mogao da otpusti Milera, koje su podstaknute izjavom Trampovog bliskog prijatelja Kristofera Radija, koji je u jednoj televizijskoj emisiji rekao da se razmatra "okončanje" specijalnog savetnika. Gardijan piše da je Rod Rozenstajn, zamenik državnog tužioca koji bi mogao da donese takvu odluku, rekao senatorima da "ne postoji tajni plan" da se otpusti Miler. Zamenica sekretara za štampu Bele kuće Sara Hakabi Sanders izjavila je da "iako predsednik ima pravo da otpusti Milera, on nema nameru da to učini".

Povodom navoda o ometanju pravde, Tramp je na Tviteru napisao: "Izmislili su priču o lažnoj povezanosti s Rusijom, nisu našli nikakve dokaze, i sad idu na ometanje pravde s tom pričom. Lepo". Mark Koralo, portparol Trampovog advokata Marka Kasovica, rekao je: "Curenje informacija iz FBI o predsedniku je nečuveno, neoprostivo i nezakonito". Međutim, kako naglašava Njujork tajms, ovakav razvoj istrage ne znači da se gradi kriminalni slučaj protiv predsednika, već da FBI jednostavno pokušava da dođe do što više informacija, što će sve biti prosleđeno tužiocima koji će doneti konačnu odluku.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin

    16. jun 2017 | 20:49

    Klintonova banda pokusava na svaki nacin da prisili trampa da udje u direkni sukob sa rusijom drakula i vestica treba u zatvor a stranku zabraniti

  • Posiden

    17. jun 2017 | 12:20

    Tramp je promašaj za USA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA