Država želi što više beba: 15 opština dobilo je 130 miliona dinara za podsticanje rađanja

- Kriterijumi su bili demografški indikatori, razvijenost opštine, kvalitet samog projekta, njegova održivost i efekti - rekla je Ðukić Dejanović

  • 3

Oko 130 miliona dinara dobilo je 15 opština u Srbiji kao nepovratna sredstva za projekte podsticaja rađanja, kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović.

Divne vesti za Srbiju: Početkom godine 1.100 više rođenih beba nego lani!

Ona je naglasila da se na konkurs koji je raspisalo to ministarstvo javilo 90 lokalnih samouprava, ali da je nepovratna sredstva i najbolje projekte imalo 15 opština i to pet iz Vojvodine, tri iz centralne Srbije i sedam iz jugoistočne Srbije.

Među opštinama koje su dobile sredstva nema beogradskih opština.

Ðukić Dejanović kaže da su bile zainteresovane, ali da je procedura bila takva da je za njih morao Grad da aplicira.

- Ovo je prvi put da država konkretnim merama pomaže opštinama da podstiču rađanje na svojoj teritioriji - rekla je Ðukić Dejanović gostujući na RTS-u.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kriterijumi za dobijkanje sredstava bili su da opština ima program "bolje demografske budućnosti" i svaka od njih morala je da izdvoji najmanje 15 odsto sredstava iz svog budžeta za populacionu politiku.

Osim toga, kriterijumi su bili demografški indikatori, razvijenost opštine, kvalitet samog projekta, njegova održivost i efekti.

Dobijena sredstva moraju se namenski trošiti, a ministarka kaže da će to kontrolisati Ministarstvo finansija i nadležne inspekcije.

Predviđeno je da projekti traju godinu dana, a nakon toga, kada se sumiraju poastignuti rezultati, trebalo bi da se donesu zakonska rešenja o podsticaju rađanja u Srbiji.

Ðukić Dejanović kaže da su rađena i istraživanja zaposlenih i poslodavaca o usklađivanju rada i roditeljstva, te da će preko Privredne komore Srbije pokušati da stimulišu poslodavce za neke olakšice roditeljima poput kliznog radnog vremena, obdaništa za decu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Abvgd

    20. jun 2017 | 13:24

    Vidim kako drzava podstice radjanje dece, U Kragujevcu vec godinama nema mesta u obdanistima.Pa se zene nevracaju na posao koji su edva nasli.

  • Maina

    20. jun 2017 | 21:23

    Zasto majke koje su rodile troje ili cetvoro dece i ima 20god.staza ima trajnu nadoknadu,milim da je to najbolje

  • Milka R.

    20. jun 2017 | 11:22

    Vestacke oplodnje nazalost donose majke na svet nezdravu decu ?!ima prirodnih metoda 98posto efikasnih sa zdravom upotrebom dodje zdrava bebe?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA