≫ 

Prvi put u Srbiji: Na VMA tromb u plućima "usisan" kateterom

Ova metoda je prvi put primenjena u Srbiji i služi za lečenje pacijenata sa teškom plućnom tromboembolijom

  • 3

Na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), u saradnji sa kolegama iz Instituta za plućne bolesti Sremska Kamenica, prvi put je urađena mehanička, kateterska trombektomija kod pacijenta (56), saopštila je danas VMA.

Revolucionarni poduhvat lekara VMA: Pacijentkinji ugrađena veštačka vena

Bravo za najbolje srpske lekare: Izvadili plućno krilo kroz rez od 3 centimetra!

Ovom metodom, koja je izvedena na Institutu za radiologiju VMA, kroz kateter su fragmentisane i aspirirane trombne mase iz glavnih plućnih arterija.

Intervencija je bila neophodna jer je pacijent tri dana ranije imao veliku neurohiruršku operaciju - stabilizaciju sakruma, nakon čega je dobio masivnu plućnu tromboemboliju.

Pacijent se oseća znatno bolje nakon intervencije i dobro se oporavlja.

Ova metoda je prvi put primenjena u Srbiji i služi za lečenje pacijenata sa teškom plućnom tromboembolijom, koji imaju kontraindikaciju za primenu lekova koji služe za razlaganje tromba.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tim Vojnomedicinske akademije, predvođen pukovnikom prof. dr Slobodanom Obradovićem, bio je u sastavu: potpukovnik dr Siniša Rusović, dr Miodrag Mihajlović, RTG tehničar Renata Čučković i instrumentarka Miladinka Topalović.

Sa Instituta za plućne bolesti Sremska Kamenica učestvovali su: doc. dr Jovan Matijašević, dr Uroš Batranović, RTG tehničar Zoran Elez i instrumentarka Maja Stanojević, navedeno je u saopštenju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA