U Nišu otkrivena nekropola iz 4. veka! (FOTO)

Ceo kraj Niša na levoj obali Nišave poznat po nazivu "Jagodinmala" leži na ostacima ranovizantijskih građevina

  • 2

 

Prilikom radova na rašćišćavanju terena za nove pogone "Benetona" u Nišu, otkrivena je ranohrišćanska nekropola s kraja 4. i početka 5. veka naše ere.

 

Inače, ceo kraj Niša na levoj obali Nišave poznat po nazivu "Jagodinmala" leži na ostacima ranovizantijskih građevina. Radovima na iskopavanju rukovode Gordana Jeremić iz Arheološkog instituta Srbije i Toni Cerskov iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

 

Podsetimo, na antičkom lokalitetu Viminacijum, na površinskom ugljenokopu Drmno, grupa arheologa otkrila je ostatke džinovskog jelena koji potiču iz perioda ledenog doba. Kosti glave jelena otkrivene su nakon spiranja zemljišta usled kišnih padavina, ispod fosila jednog od šest praistorijskih mamuta koji su pronađeni početkom juna. Prema mišljenju domaćih arheologa, ali i holandskih paleozoologa, koji su od nedavno na Viminacijumu, reč je o jelenu koji je imao raspon rogova od preko četiri metra.

 

- Pored mamutice Vike, čije smo ostatke iskopali pre tri godine, takođe je pronađen jelen koji je stradao u isto vreme kad i ona, pre oko milion godina. Međutim, ovaj novootkriveni jelen daleko je većih dimenzija i pretpostavljamo da je stradao mnogo godina kasnije nakon Vike- rekao je dr Miomir Korać, rukovodilac istraživanja na Viminacijumu.

 

 

 

(I. M. / Tanjug)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nele011

    26. jul 2012 | 15:11

    i to i Kostolac-unistavaj sto pre...nemoj EU u USA da vidi pa da najebemo....zna se gde je nastala civilizacija_e TO treba unistiti....i prestanite sa ovakvim clancima-dajte nesto o ceci, jeci, seki.....i naravno Dzej

  • Novak

    26. jul 2012 | 18:25

    Čudo da nisu nasli smrznuti čisburger i una šufla cocaco- la...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA