Kataru uručena lista zahteva: Imaju rok od 10 dana da prekinu veze sa teroristima i da ugase Al Džaziru!

Listu zahteva danas je Kataru, kao posrednik, predao Kuvajt

  • 4

Arapske zemlje koje su nedavno prekinule odnose sa Katarom, traže od te zemlje da, u roku od 10 dana, ugasi katarsku televiziju "Al-Džazira" i njene podružnice, prekine diplomatske veze s Iranom i vojnu saradnju sa Turskom, kao i veze sa "terorističkim organizacijama".

NOVI UDAR NA KATAR? Suspendovan Tviter Al Džazire na arapskom jeziku

Listu takvih zahteva danas je Kataru, kao posrednik, predao Kuvajt.

AP podseća da su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat ranije ovog meseca prekinuli sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava i finansira i terorizam.

Te arapske zemlje zahtevaju od Katara da protera pripadnike iranske Revolucionarne garde, zatvori katarska diplomatska predstavništva u Iranu i sa Teheranom prekine diplomatske veze i bilo kakvu zajedničku vojnu saradnju, dok bi trgovina sa Iranom bila dozvoljena pod striktnim pravilima međunarodnih i američkih sankcija, navodi AP koji imao uvid u taj dokument.

Arapske zemlje takođe zahtevaju gašenje katarske televizijske stanice Al-Džazira i njenih podružnica Arabi21, Rašd, "Al Arabi Al Džadid" i "Midl ist aj".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Među zahtevima se našlo i momentalno okončanje vojne saradnje sa Turskom na tlu Katara, kao i uklanjanje turske vojne tehnike, što u suštini znači da će doći do gašenja turske baze u Kataru.

Pored veoma jasnih zahteva, arapske zemlje su uputile i manje precizne zahteve, koji se mogu protumačiti i kao subjektivni, jer zahtevaju da se predaju "terorističke ličnosti" i traženi individualci. Drugi takav primer je finansijska naknada za gubitak života, kao direktan rezultat katarske politike, a suma bi bila određena u dogovoru sa Katarom.

AP ukazuje da nije jasno šta će se dogoditi ukoliko Katar ne prihvati sve te zahteve.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тутор

    23. jun 2017 | 11:51

    Која хипокризија, чим су одлучили да имају боље односе са Ираном, одмах су саеадници терориста. Као да пре нису били, као да Саудијаска Арабија није. А сва она пропаганда против сиријског народа је из кухиње и студија Ал Џазире, али изгледа да је то територија на коју имају право само западни пропагандни медији типа CNN и BBC. Као што рекох, лицемерје невиђено.

  • sasa

    23. jun 2017 | 13:19

    Da je srece da se ukinu svi "nepristrasni" mediji tipa CNN, BBC, Al Jazzira, ne bi bilo ovoliko nesrece sirom planete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA