Crne udovice vrebaju ispod kamenja na Jadranu: Ugriz je neprimetan, ali posle sat vremena počinje pakao!

Ugriz crne udovice jako je opasan i može da dovede do smrtnog ishoda

  • 3

Crna udovica jedan je od najpoznatijih i najotrovnijih pauka na svetu, u Hrvatskoj je najopasnija u letnjim mesecima. Krajem juna, u julu i avgustu crne udovice se pare - i upravo tada ih se treba čuvati.

Posle ovoga vam neće biti sve jedno da zaspite: Dok je žena tonula u san, ovo čudo se ušunjalo u njeno uvo i napravilo haos! (VIDEO)

Rasprostranjene su duž jadranske obale, a iako nisu agresivne životinje, do ugriza najčešće dolazi kad joj se čovek približi bosom nogom, pa pauk instinktivno reaguje ugrizom.

Kako ih prepoznati

Telo pauka je baršunasto crne boje, obraslo kraćom i dužom čvrstom dlakom. Na leđima se nalaze crvene mrlje kojih najčešće ima 13.

Međutim, broj crvenih mrlja može biti različit, a neki pauci ih čak ni nemaju. Tokom ili nakon parenja prema verovanju ženka ubije i pojede mužjaka. Otuda naziv crna udovica. Zapravo, ona verovatno ne uspe da ga ubije, ali on na kraju ugine od iscrpljenosti pa od početka jula u prirodi više nema mužjaka.

Ugriz crne udovice jako je opasan. Zapravo, opasne su samo ženke jer su mužjaci premali da čeljustima probiju kožu. Ženka crne udovice je veća, a oplođena može dostići dužinu tela i do 18 milimetara, dok je mužjak znatno manji i ne prelazi veličinu od tri do pet milimetara.

Foto: Wikipedia/Shenrich91 Foto: Wikipedia/Shenrich91

Gde vrebaju

Crna udovica svoju mrežu najčešće gradi vrlo blizu tlu, uz ivice jaraka, u žitu ili travi, ispod ili kraj velikog kamenja, u šupljinama drveća, pri dnu panjeva i mladih maslina, ali ponekad i u lišću, šipražju i slično, prenosi express.hr.

Treba imati na umu da se često zadržava i na duže vreme parkiranim građevinskim mašinama i napuštenim vozilima, garažama, stajama, šupama, poljskim wc. Paukova mreža je najčešće neugledna, nepravilnog oblika, zaštićena travkama, lišćem, slamkama, grumenčićima zemlje i ostacima isisanih insekata.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Odmah kod lekara

Ugriz crne udovice je bezbolan, pa često prođe i nezapažen. Do problema dolazi oko sat vremena nakon ugriza. Prvo se pojavljuje blago crvenilo i naticanje kože, a sledi grčenje mišića oko mesta ugriza. Grčenje se potom širi na grupu većih mišića kao što su trbušni, leđni, grudni...

Mogu biti zahvaćeni i glatki mišići, kao što su mišići maternice. Od ostalih simptoma obično su prisutni mučnina i povraćanje, glavobolja, znojenje, pritisak u grudnom košu, anksioznost kao i porast krvnog pritiska i ubrzani rad srca.

Osoba koju je crna udovica ugrizla mora što pre doći do lekara i krenuti sa terapijom. Ugrižena osoba obično se oporavi od dva do pet dana.

Foto-ilustracija: Profimedia/PhotoAlto Foto-ilustracija: Profimedia/PhotoAlto

Komplikacije se najčešće događaju kod dece, starijih osoba i srčanih bolesnika. Do smrti dolazi u oko pet posto slučajeva, uglavnom kod ljudi koji ne prođu odgovarajuću terapiju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    24. jun 2017 | 09:22

    Strasno

  • Kula

    24. jun 2017 | 21:20

    Uh al ova priča da ženke ubiju mužijake posle parenja i nije loša u odnosu na ljude gde ženke ubijaju ceo život kvocajuci im za svaku sitnicu.

  • BOG I BATINA

    25. jun 2017 | 21:53

    Ne idite na more u Hrvatsku. Crne udovice vrebaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA