Ana Popović, bluz muzičarka iz Amerike na Arsenal festu: Gitara je instrument za devojčice (FOTO) (VIDEO)

Ana Popović gitaru je počela da svira u 15. godini uz oca, zaljubljenika u bluz, a prvi bend osnovala je sa tek 19

  • 5

Ana Popović, srpska gitaristkinja, pevačica i kantautorka koja živi u Americi, a koju su hvalile svetske zvezde, nastupila je sinoć, drugog dana kragujevačkog Arsenal festa. Reč je o džez i bluz muzičarki, koja je prve lekcije učila od Radomira Mihajlovića Točka, a hvalili su je Bi-Bi King, Bili Gibons iz "Zi-zi topa" i Brus Springstin.

Gale iz Kerbera objasnio: Kada vidim ko sve svira gitaru danas, ja sam Džimi Hendriks (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pred sam koncert, Kragujevčane je ocenila kao "gitarsku publiku" uz najavu da će im puls opipati u prve tri numere i nastaviti u sladu sa tim.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ana Popović gitaru je počela da svira u 15. godini uz oca, zaljubljenika u bluz, a prvi bend osnovala je sa tek 19. Godine 1999. odlazi u Holandiju da usavrši sviranje na džez gitari. Ubrzo je na holandskoj bluz sceni, a zatim i na nemačkoj. Zatim osvaja Ameriku jer kao što u jednom intervjuu reče "svako ko iole sebe ozbiljno shvata kao bluz muzičara, mora da nađe načina da dođe u Ameriku". A onda je tamo trebalo napraviti ime.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Gitara je "muški" instrumet, uglavnom, koliko je teško bilo ženi da "napravi ime" i probije se bluzom u Americi?

Najbitnije je da kao žena imaš neku normalnu situaciju u kući, da se baviš porodicom, decom, a muzika jeste moj "passion" (strast) ali je isto tako moj posao. Ne sme da uzme suviše mnogo tebe. Naravno da hoćeš da postaneš- ime, ali ne stavljam sve na kocku zbog toga, nikada nisam. Možda moja karijera zbog toga i traje toliko dugo i ide veoma laganim koracima, zato što ja volim da držim neki balans, meni je balans vrlo bitan. Uvek sam birala koncerte i broj koncerata. Nije mi bilo važno koliko ko plaća, da li je u pitanju Amerika ili Srbija, bitno mi je da imam različite koncerte, da su to neke nove teritorije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Amerika jeste najbitnija za stvaranje imena, ni jedna zemlja nije toliko bitna, naročito u bluzu. Ja sam se trudila 20 godina da tamo neku karijeru napravim, ali može da se kaže da sam to radila nekim laganim koracima.

Da li bi ipak sve bilo lakše da ste muškarac?

Ja jesam mislila da je lakše muškarcima u ovom poslu, ali kada popričam sa svojim kolegama shatim da ni njima nije baš lako. Prvo, ja sam tamo došla iz Srbije. Kada sam prvi put snimala, ali i kada sam sam drugi i treći put snimala, imala sam slične probleme sa producentima. Uvek sam birala one koji su radili sa velikim imenima. Onda oni nameću neke svoje ideje, a ja ne pravim kompromise kada je moja muzika u pitanju. Nije bilo mnogo sukoba, ali ja sam uvek istrajala u tom svom stavu, to jeste naporno, ali tu nema veze da li ste muškarac ili žena.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Jednom ste rekli da u Srbiji nema mnogo gitaristkinja, a da ste se nadali da ćete ih povući, što Vam se dešava u Americi gde Vam prilaze devojke koje govore da su zbog Vas počele. Da li se nešto promenilo?

Nadam se da će se uskoro promeniti. Ne vidim u Srbiji mnogo devojčica koje se time bave, a u Americi je to zaista postao "girl instrument". Mnogo devojčica svira gitaru, dečaci sve manje. Možda će i ovde, ja to očekujem, s obzirom da sam ja došla odavde, da sam inspirisala par nekih devojčica da počnu da se bave time. Ako krenu, moja poruka je- istrajte, jer nije tako teško i mnogo je lepo.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Poznati ste po tome što ne volite da pravite set liste, volite da osetite publiku i nakon nekoliko pesama vidite da li je publika više rok ili možda džezi... Kako ste procenili publiku na Arsenalu?

I u Kragujevcu osetiću publiku u prve tri do četiri pesme. Ne znam, nastupam za koji minut, a ne znam. Ja se samo nadam da će to biti neka gitarska publika, otprilike smo tako smislili nastup. Naši koncerti se stalno menjaju, na sceni nas je nekada četvoro, nekada šestoro, nekada sa duvačima, nekada ne. Naš koncert u Kragujevcu biće gitarski šou, što je različito od svih naših beogradskih nastupa u poslednje vreme.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

A kako bluz scena izgleda u Americi u odnosu na Srbiju?

Ne znam mnogo o srpskoj sceni jer nisam ovde, ne znam šta bendovi rade. Američka scena je takva da moraš da ih dobiješ u prvih 10 minuta. Bendovi koji sviraju bluz tamo danas su jako dobri. Ja tamo sviram već 20 godina i u prvih 10 sam mislila - ovo je lako, ja sam jedna od boljih. Danas svi dovode duvače, sada je tamo velika konkurencija, što je fantastično i to mi uliva želju da budem još bolja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

A ovako je izgledao nastup Ane Popović na glavnoj sceni kragujevačkog sedmog po redu Arsenal festa:

Daljinac baner

(Marija Raca )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belogradjanin

    24. jun 2017 | 15:05

    Sjajna je, ima jos jedno cudo nebesko od gitaristkinje klinka iz benda mislim da se zove huntig soul ili tako nekako bila u je talentu. Bas bih voleo da ih vidim zajedno kako sviraju

  • muva

    24. jun 2017 | 14:16

    Zgodna i lepa

  • Sik

    24. jun 2017 | 16:51

    Respekt

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA