Čistka na HRT-u, smenjeno 40 urednika!

Četrdeset zaposlenih na raznim uredničkim pozicijama na Hrvatskoj televiziji biće smenjeno ili preraspoređeno na niže pozicije, javlja "Večernji list"

  • 0

Dešavanja iz prethodnih dana, koja zaposleni nazivaju "Bartolomejska noć", nezapamćena su u ovoj kući, a najverovatnije će dovesti do nove eskalacije sukoba u "HRT"-u. List navodi da je novo rukovodstvo zamenilo čak sedam od devet urednika programskih sekcija ili redakcija novim kadrovima, koji su sada vršioci dužnosti.

"Novo rukovodstvo je za pet dana donelo odluku o smeni barem 40 viših urednika programskih sekcija, rubrika, odeljenja i konkretnih emisija, a takva se masovna kadrovska rokada na "HRT"-u ne pamti u poslednjoj deceniji", piše "Večernji".

Jedan od smenjenih zaposlenih na Hrvatskoj televiziji je upitao po kojim kriterijumima su smene izvršene.

"Da li je moguće da je baš svih četrdesetak urednika na "HRT"-u nesposobno? Neki jesu, ali nemoguće je da baš svi ne valjaju, kao što je nemoguće da će ih zameniti samo vrhunski profesionalci. Ko je uradio analizu rada, zašto to novo rukovodstvo ne predoči javnosti? Konkretne brojke postoje, ali novi čelnici i da su hteli, nisu mogli za ovo vreme da sprovedu analizu. Jasno je da se smene temelje na proizvoljnim zaključcima i odlukama", kaže on.

Smenjeni urednici najavili su da će se pravnim putem boriti protiv smena, jer smatraju da su dobro radili svoj posao i da nema razloga za promene.

Kako piše "Večernji", situacija je "zakonski komplikovana", jer se postavlja pitanje da li je smena urednika pravno utemeljena.

"Kadrovski cunami bi mogao zakočiti pravne procedure koje bi mogle da potraju. Zato se nameće pitanje čemu sve ovo, kada se za šest meseci mora sprovesti redovni izbor urednika na "HRT"-u", piše "Večernji".

Ipak, Dean Šoša, v. d. glavnog urednika "HRT"-a, odbacio je optužbe o čistkama.

"Imenovao sam samo sedam novih ljudi na pozicije urednika programa ili redakcija. Od njih slobodne ruke za kadrovske izmene ima samo nova urednica Informativnog programa. Ipak, nisu smijenjeni svi. Urednik obrazovnog i religijskog programa ostao je Mario Raguž, a urednica redakcije za program kulture Vlatka Kolarović", kaže Šoša.

Najviše izmena dogodiće se u informativnom programu, u kojem bi bez pozicija trebalo da ostanu brojni poznati novinari, urednici i voditelji, kao što su Siniša Kovačić, Tončica Čeljuska, Sandra Križanec, Mislav Togonal, Ivan Jabuka, Petar Vlahov i mnogi drugi.

Poreznici traže 300 miliona kuna

Osim problema sa organizacijom, novo rukovodstvo će morati da se uhvati u koštac i sa poreznicima. Naime, Poreska uprava je odbila molbu "HRT"-a da odloži naplatu 300 miliona kuna duga na ime neplaćenog PDV-a od 2004. do 2008. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernji list)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA