Evakuisano 1.850 ljudi zbog šumskog požara: Goreo i nacionalni park u Španiji, vetar i vrućina razbuktali plamen! (FOTO) (VIDEO)

Borbu sa vatrom otežavaju snažan vetar i velika vrućina, a ugrožene su i retke vrste risova koje tamo žive

  • 0

Stotine vatrogasaca borilo se u savladavanju požara koji je zahvatio park prirode Donanja na jugozapadu Španije, što je nateralo na evakuaciju više od 1.800 osoba, objavile su tamošnje vlasti.

Strah se širi Velikom Britanijom: 60 zgrada palo na testu bezbednosti, požar može da bukne svakog trenutka

Kako javlja AFP, lokalne vlasti Andaluzije uputile su 550 vatrogasaca i 23 helikoptera i aviona u blizinu grada Mogera.

Vatra je izbila u noći između subote i nedelje, a do ponedeljka ujutru požar još nije stavljen pod kontrolu.

Nema izveštaja o povređenima. Borbu sa vatrom otežavaju snažan vetar i velika vrućina. Regionalna predsednica Andaluzije Suzana Dijas izjavila je da se još ne zna uzrok požara, ali da se "ne može isključiti ljudski faktor".

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

Požar je zahvatio i Nacionalni park Donjana, jedan od najvažnijih rezervata prirode u Španiji koji se prostire na 50.000 hektara, koji je pod zaštitom Uneska, ali se i proširio van granica nacionalnog parka. Njegove šume i močvare predstavljaju važno stanište za ptice selice koje pristižu iz Afrike i Evrope i dom za različite životinje kao što su Iberijski ris i španski krstaš koji se vode kao ugrožene vrste.

Po pisanju dnevnika "El Pais", centar za uzgoj risova u parku morao je biti evakuisan zajedno sa životinjama koje su se onde nalazile.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

- Vatra je zahvatila granice rezervata i mi naše napore usmeravamo na tu oblast - izjavio je za špansku nacionalnu televiziju andaluzijski zvaničnik zadužen za prirodno okruženje Hose Gregorio Fiskal Lopez.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA