Istorijski štrajk: Radnici se izborili za platu od 1.954 evra, a čak i početnici dobijaju bonus!

Na prvi pogled nelogični štrajk u fabrici gde radnici imaju privilegovane plate i uslove deo je šireg problema, prisutnog i u Češkoj, da su obe privrede došle do granice na tržištu rada da ukoliko osetno ne povećaju plate nađu uopšte radnike

  • 5
Najstarija fabrika kapa u Americi "Bollman Hat Company" Foto: Tanjug/AP

Fabrika Folksvagena u Bratislavi obnovila je proizvodnju, pošto su radnici pristali da okončaju štrajk nakon šest dana, kada im je rukovodstvo ponudilo povećanje prosečne plate na 1.954 evra, a radnicima koji tek počinju i jednokratnu isplatu 500 evra.

Postignut dogovor, uskoro prekid štrajka u "Goši"

Radnici besni zbog otkaza i smanjenja plata: Zbog štrajka Alitalije ugašeno čak 60 odsto letova!

Istorijski prvi štrajk u fabrici u kojoj je prosečna plata dvostruko veća nego što je prosek za Slovačku, započeo je zato što su radnici tražili da koncern Folksvagen u toj svojoj uspešnoj i profitabilnoj fabrici polako počne da približava plate nemačkim.

Sindikati su tražili za radnike povećanje plata za 16 odsto, dok je fabrika nudila povišice od devet odsto, što su radnici odbili i od srede su svoje smene presedeli ispred kapija fabrike a preko vikenda su ostali kod kuće.

- Duge godine spadamo u najbolje fabrike Folksvagena. Uprkos tome, za isti rad dobijamo znatno niže plate nego u Nemačkoj. Ako radnici u jednom od najprosperitetnijih slovačkih preduzeća ne budu tražili odgovarajuće plate, u Slovačkoj se nikada neće zarađivati dobro - saopštili su sindikati i zatražili za štrajk podršku vlade i dobili je od premijera Roberta Fica.

Folksvagen i štrajkači su na kraju sinoć našli kompromis na povećanju zarade za više od četiri odsto u junu, a zatim isto toliko i u januaru 2018. godine i novembru i takođe da veći broj radnika počinje zaposlenje sa većom platom od početničkih oko 740 evra.

Printskrin: Youtube/Automobile Trends Printskrin: Youtube/Automobile Trends

- Uspeli smo da dogovorimo povećanje zarada do novembra 2018. godine za 14,2 odsto. Istovremeno sa julskom platom svi zaposleni dobiće jednokratno po 500 evra - kazao je slovačkim medijima šef sindikata u Folksvagenu u Bratislavi Zoroslav Smolinski.

Na prvi pogled nelogični štrajk u fabrici gde radnici imaju privilegovane plate i uslove deo je šireg problema, prisutnog i u Češkoj, da su obe privrede došle do granice na tržištu rada da ukoliko osetno ne povećaju plate nađu uopšte radnike.

Češkoj privredi nedostaje skoro 150.000 radnika, slovačkoj preko 14.000 a preduzeća ne uspevaju da pokriju potrebe ni zapošljavajući ukrajinske, srpske ili rumunske gastarbajtere preko posredničkih, često sumnjivih agencija.

- Plate su tu relativno visoke ako uporedimo sa slovačkim prosekom. Za mene je pitanje čoveka koji stoji pored fabričke trake u Folksvagenu opravdano. Ako je to preduzeće koje ima najviši kvalitet, visoku produktivnost rada zašto da taj covek u Bratislavi ima polovinu ili i za dve trećine manju platu nego isti radnik koji radi u Nemačkoj - kazao je povodom štrajka slovački premijer Fico.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LCFR

    26. jun 2017 | 11:07

    Bravo, takav vid strajka je vise nego neophodan i radnicima Srb. ili svi pravac Ceska, ovi kod nas nek uvoze MARSOVCE da im rade za 200-250 e. !!!

  • Srki

    26. jun 2017 | 11:06

    Oooo hvala bogu da je neko uspeo da se izbori za radnike ja bih voleo kad bi mi plata bila bar 500 eura a ne kao sada 250eur a o strajku ni nepomisljamo jer cemo ostati i bez tih 250eur katastrofa a na televiziji smo bolji od Svajcarske a u zivotu na nivou Bocvane!!!

  • Goxy

    26. jun 2017 | 11:04

    E, Srbijo, mi ne mozemo da se izborimo za 2e po satu, da bi nam plata bila bar 360e, a vidi oni!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA