Srpkinja ima izum godine u Francuskoj: Aleksandra je pomogla svim ženama planete (FOTO)

Aleksandra je dizajner medicinskih pomagala, a napravila je uteroskop od plastike, uz pomoć kog se rade bezbolne intervencije na grliću materice

  • 10

Francuska akademija nauka proglasila je patent mlade srpske dizajnerke Aleksandre Petrićević za izum godine.

Aleksandra je dizajner medicinskih pomagala, a u saradnji sa lekarima, ali i članovima porodice koji su već osmislili neke patente, došla je do rešenja i za uteroskop.

Umro lekar koji je spasao milione ljudi: Njegov izum je mnoge vratio u život (FOTO)

Upravo pomoću ovog patenta, koji je napravljen od plastike, rade se bezbolne intervencije na grliću materice.

U zadnjih 140 godina dilatacija cervikalnog kanala grlića materice, po naučniku Hegelu, se radi metalnim šipkama. Taj postupak ume da bude bolan i u razvijenim zemljama dolazi do 2-3 procenta perforacija materice. Ovo je prvi instrument koji je bezbedan, bezbolan, bez rizika da perforira, bez oštećenja i što je najbitnije, bez anestezije.

Foto: Promo Foto: Promo

Upotreba starog uteroskopa sa sobom nosi veliki rizik od unošenja vaginalnih bakterija, dok sa novim te bojazni nema. Radi se u ambulantnim uslovima, dok je za stari obavezna totalna anestezija.

Uteroskop stiže sterilan i upakovan i posle upotrebe se baca.

Foto: Promo Foto: Promo

Trenutno se radi na sledećem izumu, histeroskopu, koji će biti patentiran i zaštićen za mesec dana. I na ovom patentu, metalni deo će biti zamenjen plastičnim.

Proglašenju je prisustvovalo više od 300 privrednika i bankara iz celog sveta. Već su potpisani brojni ugovori, a počinje i fabrička proizvodnja. Za proizvod su zainteresovane brojne zemlje EU, ali i ostatka sveta, a prvi uteroskopi već su isporučeni Švajcarskoj. Uteroskop će proizvoditi jedna kompanija iz Čačka, dok će za distribuciju biti zadužena kompanija iz Beograda.

Foto: Pressserbia Foto: Pressserbia

Interesantna je činjenica da će instrument za jednokratnu upotrebu biti povoljniji i do 50% od samog procesa sterilizacije instrumenata koji su do sada korišćeni višekratno.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA