Eleonora (8) je ometena u razvoju, a svaki dan 4 sata pešači od škole do kuće: Njena osmočlana porodica je slepa i odsečena od svih (FOTO)

Dopunski problem je, dodaje, taj što mala Eleonora ne može da kontroliše fiziološke potrebe

  • 11

Tokom cele školske godine, ravno devet meseci, osmogodišnja devojčica ometena u intelektualnom razvoju, Eleonora Mladenovska, iz zabitog sela Vragopturci, na nadmorskoj visini od 1.200 metara uz samu makedonsko-srpsku granicu, po četiri sata je svakodnevno pešačila uskim stazama i bogazama da bi stigla na nastavu u susedno selo.

Posetili su zaboravljenu osmočlanu slepu porodicu na granici sa Srbijom. Srca su im se pokidala kad su ušli u njihovu kuću (FOTO)

Ona je učenica prvog razreda osnovne škole "Hristijan Karpoš" u selu Pelince, a od svoje kuće do škole i nazad, svakodnevno je, uz pratioca, nekoga iz porodice, po kiši i snegu, vetru i magli, ili nesnosnoj vrućini morala da prođe najmanje 13 kilometara nepristupačnog, strmog i na mestima veoma opasnog planinskog puta.

Mala Eleonora je tokom ove školske godine prepešačila čak 2.500 kilometara od svoje kuće u selu Vragopturci do škole u selu Pelince.

Foto: Facebook/Remenska Foto: Facebook/Remenska

Do sela Vragopturci na padinama planine Kozjak, 40 kilometara udaljenom od Kumanova, može se stiči samo sa trenskim vozilom ili peške.

U staroj i trošnoj kućici od jedva tridesetak kvadrata, sa dve sobice i oskudnim nameštajem, bez kupatila i elementarnih uslova za život, odsečena od sveta i ljudi, živi osmočlana skoro slepa porodica Mladenovski. Pritisnuti ozbiljnim zdravstvenim problemima, oni na svojim nejakim plećima nose svu surovost života.

Foto: sdk.mk Foto: sdk.mk

Otac male Eleonore, Novko Mladenovski, koji je takoreći slep, novinarima skopskog portala sdk.mk je izjavio da ako i u novoj školskoj godini opština Staro Nagoričane ne obezbedi prevoz za njegovu ćerku, ili ako im ne daju socijalni stan u mestu Staro Nagoričane, on će morati da ispiše svoje dete iz škole.

- Veliku muku smo videli ove godine. Svi smo se namučili, ali najviše Eleonora. Slaba je i ne može da ide po 5-6 kilometara u jednom pravcu. Plakala je celim putem, a ja nisam mogao da joj pomognem, niti da je nosim na rukama. Često nas je na putu zahvatalo veliko nevreme, kiša ili sneg, a nismo imali gde da se sklonimo jer usput nema ni jedne kuće. Do nedavno se o njoj brinula moja najstarija ćerka, ali se ona udala, pa više nema ko da je vodi u školu. Ja sam slep, žena mi je sa mentalnim hendikepom, a majka mi je stara i teško se kreće. Eleonora sama ne zna put. Dva puta smo se izgubili, pa su nas lovci jedva našli, rekao je Novko za portal sdk.mk.

Foto: sdk.mk Foto: sdk.mk

Dopunski problem je, dodaje, taj što mala Eleonora ne može da kontroliše fiziološke potrebe, pa kada je bilo hladno vreme, često je mokrila u gaćice, radi čega su cele zime morali da nose i dopunski donji veš. Njen otac je zahvalan učiteljicama i tetkicama u školi "Hristijan Karpoš" u selu Pelince koje su se o Eleonori brinule kao da je njihovo dete, presvlačile je i grejale kada bi promrzla stigla na časove.

- U školi su mi rekli da će me kazniti ako Eleonora bude imala više od 10 izostanaka. Ja imam dokument da je dete sa posebnim potrebama i da treba da ima pratnju i prevoz koji plaća država. Ako nam to ne obezbede, ja ću morati da je ispišem iz škole - kaže Novko Mladenvoski.

Foto: sdk.mk Foto: sdk.mk

Tužna priča o malenoj devojčici ometenoj u razvoju stigla je i do ušiju Narodnog pravobranioca u Kumanovu, koji je odmah pokrenuo postupak, ali ni to nije rešilo problem oko prevoza male Eleonore.

- Od gradonačelnika Kumanova smo zatražili da postupi saglasno zakonu i obezbedi sredstva za prevoz učenice. Nakon intervencije gradonačelnika, njen otac i prevoznik su se dogovorili da, pošto je završila ova školska godina, novac koji je trebao da se izdvoji za prevoz bude dat njenoj porodici da sami organizuju prevoz deteta, a za narednu godinu sami da nađu rešenje. Ukoliko se ne reši problem i u novoj školskoj godini, ponovo ćemo reagovati - rekao je Narodni pravobranilac Kumanova, Naser Veselji za portal sdk.mk.

Daljinac baner

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gambit

    27. jun 2017 | 17:52

    Duša mala, daj organizujte nesto da se pomogne ovoj porodici. Pomazemo migrantima a nas narod gladuje ...

  • Maja

    27. jun 2017 | 17:48

    Pomozite SRBI...

  • JohnyS

    27. jun 2017 | 19:50

    Vazno je da migranti imaju cebad,hranu,lekove, prevoz do granice i ko zna sta jos dok nas narod gladuje.. Sramite se politicari!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA