Na Kosovu i Metohiji obeležen Vidovdan: Dodela ordenja “Majka devet Jugovića”

Vladika raško-prizrenski Teodosije obratio se okupljenim meštanima u velikoj Sali Doma kulture, istakavši da “svi trebaju da slede primer mučenika koji su dali živote na Kosovu Polju“

  • 2

Nizom manifestacija danas će na Kosovu i Metohiji biti obeležen Vidovdan, dan kada su 1389. godine stradali knez Lazar i srpski vojnici, a tim povodom patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom služio je liturgiju u manastiru Gračanica.

Danas je Vidovdan: Ovaj praznik "otvara oči", i zato obavezno izgovorite ove reči (FOTO)

Nakon liturgije, u manastirskoj porti orden "Majka devet Jugovića" dodeljen je majkama koje imaju četvoro ili više dece.

U 13 sati počeće parastos na Gazimestanu. Obeležavanju Vidovdana u Gračanici i na Gazimestanu prisustvuju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji Marko Ðurić.

Ðurić je sinoć prisustvovao manifestaciji “Vidovdansko pesničko bdenje” i koncertu Hora i Simfonijskog orkestra RTS-a.

Kosovska policija saopštila je juče da su preduzete sve mere kako bi obeležavanje Vidovdana na Kosovu i Metohiji protekao bez problema.

Inače, glavno priznanje Zlatni krst kneza Lazara uručen je sinoć pesnikinji Zlati Kocić iz Beograda, a nakon Vidovdanskog pesničkog bdenja.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

- Vidovdan je opomena da se obraz i čast ne kupuju, da se zemlja ne prodaje, pozajmljuje ili poklanja nedostojnima - rekla je predsednica Skupštine Opštine Gračanica Brankica Kostić sinoć na svečanoj sednici održanoj u gračaničkom Domu kulture u okviru "Vidovdanskih svečanosti 2017".

Predsednik privremenog organa Opštine Priština Ljubinko Karadžić kazao je na sednici da u istoriji srpskog naroda Vidovdan 1389. ima nepobitan značaj.

- To je moćan istorijski događaj koji je presudio o toku naše istorije. Ovaj praznik ima vrednosnu orijentaciju i tačke oslonca u kojima vidimo nadistorijski smisao.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

- Slavimo Vidovdan, slavimo slobodu koju smo vekovima vojevali. Borimo se za svoj jezik, pismo, običaje, ime i prezime. Ne smemo da se predajemo i klečimo jer na to nemamo pravo - kazao je Karadžić.

Vladika raško-prizrenski Teodosije obratio se okupljenim meštanima u velikoj Sali Doma kulture, istakavši da "svi trebaju da slede primer mučenika koji su dali živote na Kosovu Polju".

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Ne smemo da za ovo privremeno, zemaljsko, izgubimo ono što je večno. Gospod naš je rekao da je onima koji veruju u njega, pripremljeno ono što uho nije čulo i oko nije videlo. Gospod je kazao ''Budi mi veran i daću ti venac života''.

Taj venac života je knez Lazar primio postradavši mučenički na Kosovu Polju - rekao je Vladika Teodosije, preneo je portal KiM Radija.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    28. jun 2017 | 13:14

    Krv se prolivala za Kosovo, ko ga danas izda i prizna da ne bude srpska nego albanska zemlja, vec kletva je zapisana na Gazimegstanu bice srpski izrod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA