≫ 

Hobotnice čudesnice pomažu prevremeno rođenim bebama (FOTO)

Doktori sa Instituta za neonatologiju u Beogradu, na inicijativu jedne majke Jelene, zvanično su odobrili projekat pomoći prevremeno rođenim bebicama pomoću heklanih igračaka hobotnica čudesnica

  • 2

Prevremeno rođene bebe leče se pomoću igračaka hobotnice čudesnice. Nije šala.

OVE BEBE I LEKARI SU HEROJI SRBIJE: Posebna metoda lečenja na Institutu za neonatologiju

Na inicijativu jedne majke, projekat pomoći prevremeno rođenim bebicama pomoću hobotnica čudesnica počeo je polako da živi.

Hobotnice čudesnice su heklane igračkice koje pomažu bebama tokom kritičnog perioda.

Dok bebice borave u inkubatorima često čupaju sonde pa medicinsko osoblje mora po nekoliko puta da ih menja, što dodatno uznemirava bebicu. Kada beba rukicom uhvati krak hobotnice smiri se, disanje joj se stabilizuje, što kao krajnji rezultat ima daleko manji broj čupanja sondi. Objašnjenje je jednostavno, krak hobotnice podseća bebu na pupčanu vrpcu, pa tako beba oseća sigurnost kao onda kada je bila u maminom stomaku.

Ako umete da heklate bilo šta, onda umete da heklate i ovakve hobotnice. Potrebno je da hobotnice budu heklane pamučnim koncem, da su punjene silikonskim punjenjem za jastuke, da dužina glave bude 7-9 cm, obim 15-17 cm, a dužina kraka kada se razvuče ne sme biti veća od 22 cm.

Projekat pomoći nedonoščadima pomoću hobotnica čudesnica postoji od januara 2013. godine i veoma je popularan u Holandiji, Švedskoj, Belgiji, a od 2015. i u drugim zemljama i na svim kontinentima.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Ovo je projekat u povoju, pošto je sve počelo pre samo nekoliko dana za sada će hobotnice dobiti bebe na Insitutu u Beogradu, a u planu je da se ova divna akcija proširi i na ostale gradove.

Na ovom videu možete pratiti od početka do kraja kako teče izrada jedne hobotnice čudesnice:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ilija cvorovic

    28. jun 2017 | 12:30

    Ne znam koliko ovoga treba deluje da ima smisla i verujem da se mogu iskoristiti par puta. Ima nas koji ne znamo da heklamo ali znamo da platimo tako da bi moglo malo da se regulise ova akcija pa da mozemo da uplatimo da se napravi jedna ili vise hobotnica

  • Marija

    3. decembar 2020 | 16:41

    Hobotnice su super. Upravo završavam četvrtu. Deca ih baš vole. Koliko ima uticaja na sve navedeno ne znam. Meni su ta objašnjenja skroz logična I verujem da imaju uticaja. Ipak ne mogu da tvrdim, sve moje hobotnice su poklonjene bebama koje nisu prevremeno rodjene, kao igračka I eventualna pomoć kod grčeva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA