• 3

Najluđe ljubavne vradžbine naših starih: Ovo morate da uradite da bi vam ljubav bude uzvraćena

Ako primetite neke čudne pojave ili često vidite krila ili glavu slepog miša znaćete da je neko bacio oko na vas

  • 3

U narodu su poznate mnogobrojne vradžbine i načini pomoću koji su devojke pokušavale da osvoje momka, ili obrnuto. Kažu da ljubav ne zna za granice, što se vidi i u starim folklornim običajima.

 

Kad kažete reč DABOGDA, ne obraćate se Bogu već ĐAVOLU: Srpske kletve su jezivije nego što mislite

 

A u svakom slučaju ako primetite neke čudne pojave ili često vidite krila ili glavu slepog miša znaćete da je neko bacio oko na vas.

 

Na Ivandan pre izlaska Sunca devojka treba da ide u polje i da nabere Ivanjdanskog cveća i da splete venac i propusti ga kroz svoju košulju, pa posle nekoliko dana uzastopce kroz taj venac pogleda momka koji joj se dopada. Veruje se da će momak posle da luduje za njom.

 

Moma i devojka kojima nije uzvraćena ljubav odu u crkvu uoči nekog praznika i traže ključeve od crkvenjaka i te ključeve operu u izvorskoj vodi, tom vodom treba isto da se umiju i da je malo popiju jer se veruje da izvorska voda omekšava i najtvrđa srca.

 

Ako devojka hoće da je momak zavoli uhvati slepog miša, zakolje ga srebrnim novčićem, odseče mu krila i toga momka krišom gleda kroz ta krlia tri puta u predvečerje u neparne dane (ponedeljak,sreda, petak), pa će momak biti njen.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/Jitka Saniová - ČIF

Foto-ilustracija: Profimedia/Jitka Saniová - ČIF

 

Koja devojka hoće da je određen momak zavoli, neka metne usmrti slepog miša srebrnim novčićemzaveže tog miša u maramicu pa će ovaj slepo da trči za njom.

 

Krila slepog miša dobro istucati u prah, pa umesiti kolač i dati voljenom momku da to pojede, pa će on slepo da se zaljubi u devojku koja mu je to pripremila. Isto to će se desiti i devojci ako joj momak poturi ovaka kolač.

 

Ako momak želi da osvoji devojku to može da uradi na sledeći način: Uhvati ribu morunu, pa stavi u nedra na desnu stranu grudi i sačeka da riba ugine.

 

Tu ribu posle treba da ispeče, tako da se ona pretvori skoro u ugalj, pa je potom istuca u prah, a taj prah sipa devojci u piće i da ga ona popije i tako će ona da trči za njim.

 

Isto tako ako neka devojka luduje za momkom, uzme i isčupa svoju dlaku iz kose uvuče je u iglu i momku krišom prišije jna neki deo odeće pa će on biti njen.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA