Bez zadrugarstva srpsko selo će umreti, poslednji je čas da ga spasimo

Za nove zadruge predviđeno je izdvajanje od 50.000 evra, a za oporavak starih do 100.000 evra

  • 12

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i javna preduzeća Milan Krkobabić kaže da oživljavanjem zadrugarstva srpsko selo ima neku šansu, bez zadruga nema nikakvu. Zadrugarstvo je, pojašnjava on, istorijska stvar za Srbiju, gde će Vlada Srbije pokušati da pomogne formiranje novih zadruga, a da stare stavi na zdrave noge.

Hrvati oduševljeni srpskim projektom "500 zadruga u 500 sela": Veliki intervju s ministrom Krkobabićem (FOTO)

POLJOPRIVREDA U PRVOM PLANU: Država će pomoći osnivanje novih zadruga

U planu je 500 zadruga za 500 sela a, kako kaže, već je pristiglo dosta zahteva, te da osnovanje zadruga i oživljavanje srpskih sela nije posao za jednog ministra i jednu vladu, već za mnoge ministre i mnoge vlade u Srbiji.

- To mora da bude kontinuiran proces - rekao je Krkobabić za RTS i dodao da je uslov za podnošenje zahteva jednostavan, da je dovoljno da se udruže pet domaćina, koji veruju jedan drugom, da ih podrži lokalna samouprava i pomogne prostorom i infrastrukturom.

Foto: Kabinet ministra bez portfelja Milana Krkobabića Foto: Kabinet ministra bez portfelja Milana Krkobabića

Nakon toga uslediće i pomoć Vlade Srbije. Za nove zadruge predviđeno je izdvajanje od 50.000 evra, a za oporavak starih do 100.000 evra.

Krkobabić je rekao da se zanemaruje da u Srbiji ima 631.000 registrovanih domaćinstava, gde radi 1,4 miliona ljudi. To su ljudi koji rade na malim posedima i od toga žive.

- Vreme je da im posvetimo punu pažnju - zaključio je on.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    30. jun 2017 | 12:47

    Хајде за почетак да се престане са увозом онога што и сами производимо! Ко у ову земљу доноси јабуке, пасуљ,бели лук итд...? Отарасите се тих "бизнисмена" и профитера који без трунке савести уништавају нашу земљу, па нам можда и крене. Вероватно ћемо ускоро да увозимо и малине, ако и то већ неко није почео.

  • Crni

    30. jun 2017 | 11:02

    Selo je umrlo zbog politicara

  • Radenko

    30. jun 2017 | 10:46

    80% sela vec su umirala u smislu sto se niko ne bavi poljoprivredom,od belog luka pasulja i ostalo da ne nabrajam meso i ostalo drzava sve to uvozi jel ima cist profit ali ko stiti poljoprivrednike i otkupljuje njihove proizvode niko kazem niko, sela izumiraju nestaju sve je zaraslo u korov zasto? zato sto niko iz vlade zato se ne brine bitne su fontane i tobogani i jarbori u beogradu,svaki dan citam neka obecanja ali dela slabo se vide, primer u opstini svilajnac ni posle cetri godine nije zavrsen vodovod po selima a evropska komisija dala tri miliona eura da se to uradi gde su otisle te pare ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA