MONSTRUM IZLAZI PRED LICE PRAVDE: Američki sud odobrio izručenje Azre Bašić

Bašićeva se tereti da je zarobljenim Srbima u Derventi 1992. godine čupala nokte, otkidala uši, urezivala slovo "s" u meso, terala ih da piju ljudsku krv i benzin i palila ih

  • 6

Savezni sud u Kentakiju doneo je odluku da ne postoje prepreke da Bosni i Hercegovini bude izručena Azra Bašić, osumnjičena za ratne zločine nad zarobljenim Srbima u Derventi 1992. godine.

 

Sudija Robert Vijer rekao je da postojeći međunarodni sporazumi omogućavaju da hrvatska državljanka Azra Bašić (52) može biti vraćena u Evropu, preneo je danas AP. Sudija Vijer je u petak rekao da su dokazi "krajnje uverljivi", a konačnu odluku o tome doneće Stejt department.

 

Optužnica je tereti za paljenje zatvorenika, čupanje noktiju, otkidanje ušiju i urezivanje krstova i slova "s" u meso zatvorenika. Prema iskazima 26 svedoka, ona je učestvovala u mučenju Srba u tri logora u Derventi, saopštilo je tužilaštvo, dodajući da su je svedoci identifikovali kao pripadnicu hrvatske vojske.

 

Svedoci su, kako navodi dalje Tužilaštvo, potvrdili da je ona ubila jednog zatvorenika i mučila druge prisiljavajući ih da piju ljudsku krv i benzin i da kleče na slomljenom staklu.

 

Bašićeva je uhapšena 15. marta u Stentonu po međunarodnoj poternici, koju je izdao Sud BiH zbog sumnje da je kao pripadnica Hrvatske vojske učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba u logorima u Derventi od aprila do juna 1992. godine. Ona se prvi put pojavila pred sudom u SAD 18. marta, kada je govorila o svom boravku u Kentakiju, navodeći da je oko dve godine bila zaposlena u fabrici "Nestle".

 

Prvi logor za Srbe na području Dervente, formiran 12. aprila 1992. godine, bio je u Domu JNA i kroz njega je prošlo više od 200 Srba.

 

Bašićeva je rođena kao Azra Alešević 1959. godine u Rijeci. Ima hrvatsko i američko državljanstvo. Neko vreme je sa suprugom živela u Ročesteru, u američkoj saveznoj državi Njujork, a zatim je 2006. godine živela u području Leksingtona, u Stentonu, gde je više puta menjala adrese.

 

U dokumentima predatim Okružnom sudu u Leksingtonu navedeni su zatrašujući detalji o mučenju i ubistvu koje je Bašićeva počinila. U sudskim dokumentima navode se izjave Radojice Garića i Dragana Kovačevića, koji su potvrdili da je Bašićeva zaklala Blagoja Ðuraša, koga su prethodno pretukli hrvatski policajci i vojnici.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA