Skandal u Širokom Brijegu: Dečaci na turniru nosili majice sa grbom najozloglašenije i najkontroverznije ustaške jedinice (FOTO)

Uz punu podršku župnika

  • 17

Novi incident vezan za promociju ustaštva dogodio se na tradicionalnoj manifestaciji "Dani Kočerina", koja se održava u Širokom Brijegu.

Skandal u Hrvatskoj: Sveštenik ustaši održao misu i pravdao povik "Za dom spremni"

Na dečjem fudbalskom turniru jedna ekipa se takmičila pod nazivom "Crna legija", a igrali su u crnim majicama s natpisom i grbom s početnim belim poljem. Ekipa "Crna legija" pobedila je na turniru uz svesrdnu podršku župnika župe, fra Marija Knezovića, koji je s dečacima spremno pozirao nakon pobede na turniru.

Fotografiju je na svom službenom Tviteru preneo bosanskohercegovački novinar Bakir Hadžiomerović, koji je poručio da "Svaki kreten koji svoju decu dovodi u kontekst Crne legije ne zaslužuje manje nego da mu Francetić bejbi siter bude, a Jasenovac obdanište."

Crna legija je inače bila među najozloglašenijim i najkontroverznijim ustaškim jedinicama, kojom je zapovedao Jure Francetić, a zamenik mu je bio Rafael Boban. Jedinica je počela s delovanjem nakon uspostavljanja NDH u istočnoj Bosni. Paradoksalno je to da je župnik Knezović poznat po svojim negativnim stavovima o Bošnjacima i ustrojstvu BiH, a Crna je legija, uostalom kao i ustaše, muslimane smatrala delom hrvatstva, sve dok nisu masovno počeli prelaziti na stranu partizana.

Ovaj se incident dogodio gotovo paralelno s pokušajem postavljanja spomen-ploče Juri Francetiću u Otočcu, koji su osudili i premijer i predsednik Sabora. Don Anđelko Kaćunko, razočaran nepostavljanjem ploče, u Otočcu je predvodio misu zadušnicu za zloglasnog ustaškog zapovednika, a pritom je s oltara opravdavao ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Zapitao je s oltara po čemu je štetniji ustaški pozdrav od hipotetičke situacije u kojoj hipotetički muzičar s bine poručuje "Za drogu spremni". Neboluzno poređenje nije iznenađujuće, budući da je ista osoba izjavila i da "kontracepcija uzrokuje rak dojke i da je ženama važniji pupak, nego mozak". Više o tome pričitajte OVDE.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    3. jul 2017 | 11:04

    Ovo je možda samo za jedan stupanj manje skandalozno od četničko-velikosrpskih orgijanja na Ravnoj gori! A i to na Ravnoj gori je svake godine, dok ovo u Širokom baš i nije!

  • nibrS

    3. jul 2017 | 10:04

    Kakav skandal? Riječ je o svakodnevnici u hrvata....

  • Јован

    3. jul 2017 | 10:55

    Нема ту скандала то је свакодневица код несрећника!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA