Rakete u pripravnosti: Somborci odlučili da zaštite svoje useve od nepogoda

Organizovan je seminar, sprovedena praktična obuka i provera znanja protivgradnih strelaca i pregledane su lansirne stanice

  • 3

Gradska vlast u Somboru odlučila je da očuva i zaštiti useve od prirodnih nepogoda. Inače, poljoprivredno zemljište na teritoriji ove opštine obuhvata 102.502 hektara, prenose "Večernje Novosti".

I u Somboru bilo "čupavo": Grad veličine klikera prekrio grad (FOTO)

Radarski centar "Bajša", u saradnji sa Odeljenjem za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, Gradske uprave Sombora, počeo je još početkom marta pripreme za novu sezonu.

Organizovan je seminar, sprovedena praktična obuka i provera znanja protivgradnih strelaca i pregledane su lansirne stanice.

Od 23 protivgradne stanice, trenutno su u funkciji 22. Nakon pregleda lansirnih stanica, ustanovljeno je da su oštećeni gromobranski stubovi u Čonoplji i Svetozaru Miletiću, da je onaj u Doroslovu ukraden, a lansirna stanica u tom ataru ne radi.

U međuvremenu, protivgradnim stanicama u Čonoplji i Svetozaru Miletiću stanje je dovedeno u red, a u Doroslovu je u toku nabavka opreme i izbor strelaca, pa se očekuje da će i ova lansirna stanica u funkciji biti narednih mesec dana.

Printksin: Youtube/KandinskyPhoto Printksin: Youtube/KandinskyPhoto

S obzirom na to da su stručnjaci Radarskog centra "Bajša" ustanovili nedostatke na gromobranskim instalacijama u protivgradnim stanicama u Bačkom Monoštoru i Bezdanu, Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine je otklonilo te nedostatke, budući da je to obaveza RHMZ.

Prema rečima Darka Radulovića, člana Gradskog veća za oblast poljoprivrede i zaštitu životne sredine, u skladu sa odlukom o budžetu grada za ovu godinu, sprovedena je nabavka i primopredaja 50 protivgradnih raketa, ukupne vrednosti 1.920.000 dinara.

Za 22 protivgradne stanice angažovana su 44 strelca, koji za taj posao dobijaju nadoknadu od RHMZ, a određene dotacije - stimulacije iz budžeta lokalne samouprave.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин

    3. jul 2017 | 11:46

    Нека зову оног малог издајника из Денвера да им пошаље и помогне.Ионако никакве користи од њега!!!

  • đorđe

    3. jul 2017 | 12:21

    kod nas u hrvatskoj kad im jave samo uspu neku tečnost u lavore da isparava - neka nova metoda jer su skupe rakete

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA