PREDSEDNIK POLOŽIO: Propao referendum za smenu Baseskua

Na referednum o smeni predsednika Rumunije izašlo 37,67 odsto, zbog čega se smatra da referendum nije uspeo

  • 0

Predsednik Rumunije Trajan Basesku rekao je da su birači "odbacili državni udar" tako što nisu izašli u dovoljnom broju za uspeh referenduma za smenu šefa države. Birališta su zatvorena u 23 sata po lokalnom vremenu, a izlaznost je, prema podacima Centralne izborne komisije, tri sata ranije iznosila 37,67 odsto.

Predsednik je  rekao da će po povratku u palatu Kotročeni pokušati da stvori osećanje pomirenja u društvu, preneo je Ađerpres.

- Plamen demokratije ostaje upaljen. Rumuni su odbacili državni udar 256 poslanika. Zahvaljujem se onima koji su, prevazišavši svoj gnev zbog mera preduzetih u vreme krize, danas shvatili da ovo nije bio referendum za Trajana Baseskua, već za Evropu...Verujem da frakcije u društvu moraju biti zaustavljene, moraju biti uništene, jer je Rumuniji potrebna sva snaga njenog naroda - rekao je Basesku.

Anketa sa birališta koju je sprovela agencija C CSB za TV stanicu "Antena 3" pokazuje da je za smenu Baseskua glasalo 84 odsto birača, dok je 16 odsto bilo protiv. Izlaznost po toj anketi iznosila je 44 odsto do 21 sat po lokalnom vremenu, odnosno dva sata pre zatvaranja birališta.

Za uspeh referenduma potrebno je da izađe više od polovine biračkog tela.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA