≫ 

Turizam po Titu: Svetski putnici u Srbiji mogu dobro da se zabave obilazeći Brozovu zaostavštinu (FOTO)

Muzej istorije Jugoslavije je osnovan je 1996. godine uredbom Vlade SRJ, kojom je utvrđeno da mu se poveravaju na upravljanje i korišćenje Stari muzej, Kuća cveća i Muzej 25. maj

  • 8

Brojni jugonostalgičari, ali i turisti širom sveta posećuju razne turističke atrakcije iz vremena Josipa Broza Tita.

KINEZI GLAVNA ATRAKCIJA U KUĆI CVEĆA: Došli samoinicijativno da polože cveće na Titov grob (FOTO)

Tito je još za života postao kultna ličnost. Njegov značaj i ugled svetskih razmera posetioci mogu sagledati kroz bogatstvo koje čuva Muzej istorije Jugoslavije.

U 23 muzejske zbirke raspoređeno je više od 200.000 eksponata od izuzetne vrednosti, sa željom da ožive priču o zemlji koje više nema.

Muzej istorije Jugoslavije je osnovan je 1996. godine uredbom Vlade SRJ, kojom je utvrđeno da mu se poveravaju na upravljanje i korišćenje Stari muzej, Kuća cveća, Muzej 25. maj i istorijsko-dokumentarni i umetnički materijal Muzeja Revolucije i Memorijalnog centra.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Muzej 25. maj danas ima ulogu ulaznog i izlaznog objekta kompleksa, a sagrađen je kao poklon Beograda Titu za njegov 70. rođendan. Stari muzej prvobitno je služio kao mesto gde će se čuvati i izlagati pokloni koje je Tito dobijao u zemlji i inostranstvu.

Kuća cveća izgrađena je 1975. godine kao zimska bašta sa prostorijama za rad i odmor u centralnom delu kompleksa, na lični zahtev u njoj i sahranjen.

U Kući cveća i danas se može posetiti Brozov grob, sa mermernom pločom na kojoj nema nikakvih obeležja osim isklesanog imena, prezimena i partijskog pseudonima “Tito” pod kojim je postao slavan.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Stalna postavka u Starom muzeju obuhvata izložbu poklona koje je Josip Broz Tito dobijao za rođendan ili na brojnim putovanjima u zemlj i isvetu. Izložba se sastoji od dve celine: predmeti sa teritorije Jugoslavije i pokloni stranih delegacija, državnika i zvaničnika.

Među njima se svakako ističe kamen sa Meseca koga je tročlana posada američke svemirske misije Apolo 11 poklonila Titu kada je 1969. godine posetila Beograd.

Muzej istorije Jugoslavije je jedan od najposećenijih u Srbiji tokom cele godine. U proseku 25. maja ga poseti između 2.000 i 3.000 ljudi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ipak, najviše posetilaca ima 4. i 25. maja kada im dolaze ljudi sa prostora bivše SFRJ i odaju počast doživotnom predsedniku ove zemlje, Josipu Brozu Titu, dok je u toku godine 80 odsto posetilaca sa zapada.

Turisti mogu u gradovima bivše Juge posetiti brojne turističke atrakcije vezane za Josipa Broza Tita, a među njima Titov bunker u Konjicu, u Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj mogu obići Titovo rodno mesto Kumrovec, Trg Maršala Tita i mnoge druge destinacije.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kob

    3. jul 2017 | 12:36

    Jedina Brozova zaostavstina su ratovi, rasparcavanje zemlje, stotine hiljada mrtvih i prognanih

  • Vw

    3. jul 2017 | 13:06

    Legenda narodna Legenda u duša za obicnog čoveka Takav se ne radja više

  • Klio

    3. jul 2017 | 13:03

    ... Vas tito!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA