Srbi masovno daju svojoj deci ova imena, jer misle da su stara narodna. Greše!

Predstavljamo vam najpopularnija ženska imena kod nas koja su stranog porekla

  • 15

Svaki roditelj želi da nazove svoje dete imenom sa što lepšim značenjem, ali i da ujedno ispoštuje i tradiciju svoje zemlje. Međutim, u poslednje vreme su popularna imena za koja se smatra da su naša, ali njihovo poreklo ne pripada ovoj teritoriji. 

Muslimanska imena koja masovno dobijaju deca u Srbiji, jer roditelji misle da su STARA SRPSKA!

Predstavljamo vam najpopularnija ženska imena kod nas koja su stranog porekla:

SARA - ime hebrejskog porekla, koje ima korene u Bibliji. Sara označava ženu visokog ranga, knjeginju ili vladarku. Postoje i prevodi: princeza, boginja i visoka svetost. U Bibliji se spominje kao Avramova žena, a ovo ime se može naći i u Kuranu.

IRINA - ime grčkog porekla i označava spokoj ili mir. Razne varijante ovog imena postoje, kako u našem, tako i u stranim jezicima, pa se može čuti i Irena ili Jerina.

NIKA - ime grčkog porekla, koje pronalazimo u grčkoj mitologiji. Nika je kći Titana Palanta i boginje Stiks, a predstavljena je kao boginja pobede. U rimskoj mitologiji ona je Viktorija.

EMINA - ime arapskog porekla sa značenjem sigurna, pouzdana, verna. Varijacija ovog imena je Amina, kako se zvala majke poslanika Muhameda.

ZOJA - ovo je srpska varijanta grkog imana Zoe i znači život.

ZARA - ime arapskog porekla koje označava nešto što što sjaji. Na kurdskom jeziku ovo ime označava zlato. U slovenskom jeziku pandan Zari je Zorja, boginja svetlosti, te se kod Srba može naći Zora, kao varijanta ovog imena, dok je kod Rusa Zorja. Kod Slovena naziva se još i Zorja, Zora, Zarja, Zory, Zore ili Zorze, Zara- Zaranica.

Značenje imena Zara se može tumačiti i kao izvedenica imena Sara.

MIA - ime italijanskog porekla, a pretpostavlja se da je Mia skraćena varijanta imena Marija. Može se pisati sa J ili bez njega- Mija ili Mia. U romanskom jeziku označava milu osobu ili se prevodi kao fraza "mila moja".

DANIJELA - ime sterohebrejskog porekla, i znači "Bog je moj sudija". U Srba ovo ime vezalo se za reč "dan", te je davano ženskoj deci koja su se rodila po danu.

ANASTASIJA - ime grčkog porekla, javlja se i u obliku Anastazija. U slobodnom prevodu znači "Ona koja je vaskrsla". U našoj tradiciji Anastasija je bila žena Stefana Nemanje, rodonačelnika srpske svete loze Nemnjića.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Opanak)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Thiago

    3. jul 2017 | 22:49

    U nasoj tradiciji, ime Anastasija je Cecine cerke

  • Mića iz kafića

    3. jul 2017 | 23:16

    Dobro je da se daju i druga imena osim Milice i Nikole. Kada se po školskim razredima prozovu ova dva imena bar trećina učenika se odazovu. I imenici nam puni Milica i Nikola.

  • Aleksa

    3. jul 2017 | 21:43

    Irina i Nika jesu grčkog porekla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA