≫ 

Nova pravila za kupovinu oranica u Srbiji: Stranci mogu da postanu vlasnici samo pod jednim uslovom

- Polemika se vodila oko te odrednice u samoj Radnoj grupi ali je ipak načelno dogovoreno da pravo da kupi srpske oranice ima fizičko strano lice koje ima vreme prebivališta, a ne boravišta u Srbiji sedam godina, dok uslov za pravna je da su upisani u APR bar pet godina - istakao je sagovornik iz Nemanjine 11

  • 6

Nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji bi radna grupa Ministarstva poljoprivrede trebalo da završi do početka sledeće nedelje, definisan je tako da garantuje zaštitu domaćih poljoprivrednika. Ukoliko se komisija složi, biće uveden novi ograničavajući faktor koji se tiče vremenske pravne povezanosti stranaca sa Srbijom.

RAT OPOZICIJE I VLASTI U SKUPŠTINI! Evo šta su rekli o Zakonu o poljoprivredi, prodaji zemljišta strancima i korupciji

Javna rasprava bi trebalo da počne za desetak dana, kako navodi izvor "Blica" iz Nemanjine 11.

- Nova pravila trgovine oranicama, koja će biti i na javnoj raspravi, imaju za cilj da se srpske oranice daju samo onima koji su u određenom vremenskom periodu pravno povezani sa našom zemljom. Polemika se vodila oko te odrednice u samoj Radnoj grupi ali je ipak načelno dogovoreno da pravo da kupi srpske oranice ima fizičko strano lice koje ima vreme prebivališta, a ne boravišta u Srbiji sedam godina, dok uslov za pravna je da su upisani u APR bar pet godina. Tako ćemo pokušati komplikovanjem uslova prodaje da ograničimo broj onih koji bi mogli da konkurišu za srpske oranice. Mi nemamo uslove za odlaganje ovog procesa, a ovim Zakonom pokušavamo da ispravimo loše ispregovarane uslove. Mi smo prva zemlja koja će pre ulaska u EU izjednačiti prava kupovine zemlje kod stranih i domaćih fizičkih i pravnih lica - kaže sagovornik "Blica".

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Iz Ministarstva poljoprivrede su rekli da je Zakon u završnoj fazi i da se čeka javna rasprava.

Miroslav Kiš iz Saveza udruženja pojoprivrednika kaže da je ograničavanje trebalo da se desi mnogo ranije.

- Strancima bi kupovinu obradivog zemljišta trebalo ograničiti kako bismo ih onemogućili da dođu do velikih površina - rekao je on dodavši da to znači da se odredi broj godina koliko stranci moraju da žive, da se kupljena površina obradivog zemljišta ograniči na najviše hektar i da samo stručnjaci sa školskom spremom mogu da uđu u taj posao.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milos

    5. jul 2017 | 13:20

    Tuzno i zalosno je cekati od 2008 godine i potpisivanje SSP pa do danas da se nista nije uradilo po pitanju izmene zakona o zemljistu.Sada dva meseca pre isteka zadnjeg roka frka i panika .isti ljudi koji su potpisali famozni SSP su jos uvek u nekim ili istim ministarstvima primer Danilo Golubovic i Tanja MIscevic. Te ljude momentalno smeniti i zamoliti da se ne vracaju vise u bilo koje ministarstvo Republike Srbije, bice manje stete ! Dalje ministar posle ovog septembra da da neopozivu ostavku. Nije za njega da se bavi poslom u koji se iskreno niti razume niti ga zanima . Nek se vrati u S. Mitrovicu to ce mu biti dovoljno.Radna grupa za izmenu zakona ? Izjava Miroslava Kisa ?! Danas je 05.07. a ne prvi april . Ovo nije zakon za salu i radnu grupu gde lik kao g. Kis treba da sede . To je za ozbiljne ljude ,ucene, koji znaju znanje posao do perfekcije a ne hohstaplere , mesetare i politick diletante kao g.Kis i njemu slicni . Ovo nece izaci na dobro.

  • Kan Tengri

    5. jul 2017 | 15:54

    Protiv prodaje! Pancevac sam, nasi su dedovi krvarili da ove vojvodjanske njive budu srpske! Zakup na 99 godina za strance, ili neko drugo resenje, prodaja nikako!

  • Рафа

    5. jul 2017 | 12:33

    100% против продаје и 1 М2 земље странцима у наредних 50 год....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA