• 0

ŠEF MISIJE MMF-a: Ekonomska situacija dramatično bolja, predviđa dalji rast (FOTO)

Rekao je da MMF u 2017. predviđa rast od 3 odsto, revidirao je naniže projekciju deficita na samo 1,1 BDP, što je, kako je konstatovao, najniži nivo od 2005. godine

  • 0

Šef misije MMF-a Džejms Ruf istakao je danas da su Vlada Srbije i NBS ostvarili dramatično jačanje ekonomije, i poboljšanje privredne situacije.

ŠEF MISIJE MMF-a: Srbija da se ugleda na Nemačku (FOTO)

Ruf: Zadovoljni smo postignutim rezultatima, Srbiji na raspolaganju još 147 miliona evra od MMF-a

On je, na kraju posete Srbiji povodom sedme revizije stendbaj aranžmana, objasnio da ovo nije bila uobičajena misija, već da su izvršene i konsultacije na osnovu Člana 4., što MMF čini sa svim članicama bez obzira da li imaju aranžman ili ne.

- Ako pogledamo unazad kada smo organizovali prethodne konsultacije po Članu 4 početkom februara 2015. godine možemo videti da su Vlada i NBS ostvarili dramatično jačanje ekonomije, poboljšanje privredne situacije. Nakon pet godina usporenog rasta, neodržive fiskalne pozicije i problematičnih kredita u bankama došlo je do velikog preokreta u makroekonomskim rezultatima - kazao je Ruf na konferenciji za štampu u Vladi Srbije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Rekao je da MMF u 2017. predviđa rast od 3 odsto, revidirao je naniže projekciju deficita na samo 1,1 BDP, što je, kako je konstatovao, najniži nivo od 2005. godine.

Takođe, preneo je da je MMF video i da javni dug pada brže i ranije nego što se očekivalo.

- Ono što je važno jeste da vidimo da je došlo do fiskalne konsolidacije koja je brža i veća od projektovane. To je postignuto uz brži rast nego što smo očekivali - naglasio je Ruf.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kazao je da je to interesantan razvoj koji reflektuje poverenje kod potrošaca i investitora u odlučno rešavanje fiskalnih problema u Srbiji

Takođe je ukazao da nezaposlenost pada, a zapošljavanje jača, uprkos značjanog smanjenja radnika u javnom sektoru.

- Videli smo uspešnu realizaciju startegije za smanjenje problematičnih kredita u bankama, a uz to NBS je uspela da zadrži inflaciju na niskom nivou. Ekonomija Srbije, međutim, i dalje se suočava sa problemima ozbiljne ranjivosti i strukturne slabosti - ukazao je on.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ruf je kazao da MMF ohrabruje vlasti da nastave reforme i rešavaju probleme.

- Program koji podržavamo ima sveobuhvatnu i vrlo ambicioznu strategiju za resavanje ovih problema. Obuhvaćena su javna, državna preduzeća, državna uprava, kao i poslovno okruženje. Generalno se može reći da je ostvaren dobar napredak u ovom programu, ali u nekim oblastima je došlo do kašnjenja - objasnio je on.

To se, kako je kazao, odnosi posebno na reformu državne uprave i pružanje javnih servisa, kao i na problem koji se tice državnih preduzeća.

- Generalno ekonomija je još uvek opterećena prevelikim i neefikasnim javnim sektorom, te su potrebni napori da se ekonomija okrene ka rastu efikasnog produktivnog sektora - rekao je Ruf dodajući da je neophodno i unapređenje Poreske uprave, sistema javnih naknada i taksi, kao i obezbeđivanje veća efikasnost, transparentnost pravosuđa.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ovo je bila nešto drugačija misija od ranijih preglednih koje organizujemo povodom revizije aranžmana. Konsultacije po Članu 4 su trenutak kada pogledamo unazad i sagledamo širu ekonomsku situaciju - objasnio je on.

Ruf je preneo da je zato razgovarano sa širim nizom sagovornika - preduzetnicima, sindikatima, akademskim krugovima, pored predstavnika vlasti, kako bi čuli širok spektar pogleda na ekonomsku situaciju.

Ruf je danas najavio da će prilikom naredne posete Misije, u septembru ili oktobru, biti razgovora o eventualnom povećanju plata i penzija, i ujedno je istakao da je u tom smislu potrebna "umerenost".

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ruf je, na konferenciji u Vladi Srbije, rekao da će se Misija MMF vratiti u Srbiju da razgovara o narednoj reviziji u septembru ili oktobru, i da je to prilika da se razgovara i o ovom pitanju, odnosno detaljnije o fiskalnoj politici.

U okviru sedmog razmatranja aranžmana, sagledane su obaveze koje su dogovorene ekonomskim programom, kao i mere i rezultati ekonomske politike koje će biti sprovedene u narednom periodu.

Šef misije MMF-a Džejms Ruf rekao je danas da je na vlastima u Srbiji da odluče da li će novi aranžman sa MMF-om.

- To nije bilo u fokusu ovih razgovora. Fokusirali smo se na uspešan završetak postojećeg aranžmana. Potpuno je ispravno da vlada i NBS razmotre svoju poziciju, jer je njihva odluka da li će zatražiti još jedan aražman ili ne. Sa tačke geldišta MMF i dalje smo spremni da pružimo podršku i pomognemo Sbriji - objasnio je Ruf.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima