≫ 

Srbija ukida dnevnike u školama: Sad će biti elektronski, roditelji će moći stalno da gledaju ocene!

Projekat će se primenjivati u pilot školama, a njegova puna primena podrazumeva potpunu zamenu štampanog papirnog dnevnika, elektronskim

  • 31

Uvođenje dugo najavljivanog elektronskog dnevnika u osnovne i srednje škole u Srbiji, planirano je za 1. septembar ove godine, kažu iz Ministarstva prosvete.

Zašto Crnogorci ne plaćaju studije u Srbiji: Izgovore samo jednu reč i sve im je BESPLATNO!

Projekat će se primenjivati u pilot školama, a njegova puna primena podrazumeva potpunu zamenu štampanog papirnog dnevnika, elektronskim.

Ovo implicira da će profesori na časovima sve podatke unositi u e-dnevnik, tj.neće biti duplog unosa, najpre u papirni, a onda u e-dnevnik. Roditelji će moći prostim ukucavanjem šifre u sistem, da provere ocene svog deteta.

- Ovo je i najveća prednost e-dnevnika Ministarstva prosvete u odnosu na slična rešenja na tržištu. Svi ostale varijante podrazumevaju dupli unos podataka, u papirni i e-dnevnik. Ovo nije popularno kod nastavnika i dovodi do grešaka pri unosu podataka - kažu iz ovog resornog ministartsva.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

RAZLIKE IZMEĐU E-DNEVNIKA I KOMERCIJALNIH VARIJANTI NA TRŽIŠTU

- Projekat Ministarstva

- Za škole je apsolutno besplatan, nema nikakve godišnje rente niti ikakvih obaveza

- Za roditelje je takođe besplatan. Svi roditelji će moći, ako žele, preko interneta, moći da pristupe ovim podacima, naravno samo za svoje dete.

- Ima najviši nivo zaštite podataka i svi podaci se čuvaju, nema kao kod nekih drugih e-dnevnika, da su serveri, a samim tim i podaci o učenicima izvan granica Srbije.

- Na kraju školske godine dnevnici se štampaju i čuvaju, koliko je to zakonom predviđeno

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Obezbeđen je dvadesetčetvoročasovni stalni fizički nadzor sistema

- Postoji korisnička podrška i sistem obuka i pomoći korisnicima i oni su takođe za škole besplatni

Iz Ministartsva prosvete smatraju da svakodnevnim korištenjem e-dnevnika nastaju neprocenjivo vredni podaci iz kojih se dobijaju vrlo korisne informacije, kako za ministarstvo, tako i za sve učesnike u sistemu prosvete.

ŽELIM DA UPIŠEM GIMNAZIJU, ŠTA DA RADIM?

- Važno je napomenuti da je ovo prvi korak ka uspostavljanju sistema analize učenja (LA) koji će kada bude operativan moći da odgovori na pitanja učenika tipa: ”Želim da upišem gimnaziju šta treba da radim?” Odgovor sistem bi bio: ”Proteklih par godina poslednji upisani u srednju školu koju ti želiš je imao 4 iz srpskog jezika, ti sada imaš 3. Na sledećoj strani ti se nalazi lektira i dodatni materijal koji je potrebno da savladaš kako bi poboljšao ocenu” - navode iz ovog resora samo neke od prednosti koje će imati uvođenje e-dnevnika.

Midorag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija navodi da je e -dnevnik trebalo da bude uveden mnogo ranije:

- E-dnevnik postoji svuda u svetu, danas deca i roditelji svakodnevno koriste računare, a to da nastavnici pružaju otpor tom projektu uopšte nije istina. Mi želimo i svakako ćemo se vrlo brzo navići na taj sistem. Danas svaka profesija podrazumeva korišćenje računara, što ne bismo i mi to prihvatili - navodi Sokić.

Daljinac baner

(i.lazic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dusan

    9. jul 2017 | 09:54

    vodu nemamo u vecini skola po srbiji i pristojne toalete, a mi uvodimo skolu bez dnevnika,da li je taj koji ima tu ideju izasao dalje od knez mihajlove.ako nije ne bi bilo lose da krene 100 kilometra u svim pravcima dalje od beograda.

  • Zlox

    9. jul 2017 | 09:24

    Dajte i kamere u ucionice pa da roditelji gledaju kako ih dete dobija. Nemojte vise ni roditeljski da se odrzava kao do sada.Svi roditelji da imaju kamere i da se odrzava "svemirski" roditeljski.

  • Ma da bre...

    9. jul 2017 | 10:05

    Super, sto manje roditelja u skoli, to bolje i za nastavnike i roditelje. Skola neka obezbedi svakoj učionici kompjuter sa internetom i neka nastavnici kuckaju, a živa reč, nista, izmedju roditelja i nastavnika,e bas pametno osmislio ministar, verovatno to tako radio u svojoj privatnoj skoli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA