Čak 60 odsto sveštenika u Poljskoj ima ljubavnice!

"Očevi u mantijama" otkriveni kada jedan katolički sveštenik nije pozvao hitnu pomoć svojoj ljubavnici pri porođaju, a dete se zbog komplikacija rodilo mrtvo

  • 0

Poljski nedeljnik "Njusvik" posvetio je pažnju fenomenu "očeva u mantijama" nakon nedavnog skandala, kada sveštenik u jednoj od parohija blizu Poznanja nije pozvao hitnu pomoć svojoj ljubavnici pri porođaju, a dete se zbog komplikovanog porođaja rodilo mrtvo.

Lekari su prijavili slučaj policiji, a svešteniku sada preti kazna od tri godine zatvora, ukoliko istraga pokaže da je izvršio krivično delo odbijanja pomoći porodilji.

- Iz istraživanja proizilazi da čak 60 odsto sveštenika ima vezu sa ženom. Neki od njih žive sa ljubavnicama gotovo i ne krijući. Vernici za to znaju - kazao je poljskom nedeljniku sociolog religije Juzef Banjak sa Univerziteta Adama Mickijeviča u Poznanju.

Banjak je upozorio da procenat sveštenika koji imaju decu može da bude i više od 10-15 odsto kako se na osnovu socioloških istraživanja procenjuje.

- Mladi sveštenici su sasvim nova generacija. Oni uopšte ni ne žele da odustanu od seksa, erotike i veza sa ženama - kazao je Banjak.

Poljska katolička crkva će, prema njegovim rečima, podržati sveštenike koji zgreše i prekrše celibat i poslati ih u neku drugu parohiju, a izdržavanje njihovih potomaka plaćaće se iz specijalnih fondova, kao što se desilo i sa sveštenikom koji pri porođaju nije pozvao hitnu pomoć. On je dobio premeštaj u Ukrajinu.

- Na poziv sveštenika crkva gleda izuzetno ozbiljno, toliko je važan da ga treba spasavati. To može da se interpretira i kao zakon ćutnje. U Poljskoj nema velikih skandala kao na svetu sa seksualnim krivičnim delima sveštenika. A ljubav, veza odraslih ljudi i deca - to nisu seksualni delikti, to ne može da se krivično žigoše - kazao je taj poljski sociolog religije.

(I. M. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA