Tragedija: Trudnicu iz Niša porodili u 7. mesecu, beba umrla posle 3 dana, a za njom i majka!

Majka i beba juče su sahranjene na niškom Novom groblju

  • 35

Nišlijka Ivana Kostić (32) i njena beba Vera preminule su u GAK Višegradska u Beogradu, pod još nerazjašnjenim okolnostima. Majka je preminula u Kliničkom centru Srbije, a beba na Institutu za neonatologiju.

Detalji "bojlera smrti": Nišlija Boban je pustio vodu, vrisnuo, pao - i ostao na mestu mrtav

Nesrećna žena koja je bila u sedmom mesecu trudnoće zbog komplikacija je upućena iz Niša na dalje lečenje u bolnicu u Višegradskoj gde se 25. juna porodila carskim rezom. Tri dana kasnije beba preminula, a ubrzo za njom i majka.

Niko od njene porodice ne želi da komentariše tragediju, a na Fejsbuku je formirana grupa "Pravda za Ivanu i Veru" gde su ljudi izrazili ogorčenje tragedijom i zatražile odgovornost lekara.

Povodom ovog slučaja jutros je u Klinički centar stigla anonimna prijava, pa je direktor ove zdravstvene ustanove Zoran Radovanović odmah oformio komisiju i naložio unutrašnji nadzor.

- Jutros u 7.39 časova na mejl Kliničkog centra stigla je nepotpisana poruka sa nazivom "primedba na rad lekara". Poruka se odnosila na navodne propuste u zbrinjavanju Ivane Kostić. Odmah sam naložio da se obavi unutrašnji nadzor i utvrdi da li je zaista bilo propusta naših lekara. Ukoliko to bude utvrđeno preduzeće se odgovarajuće mere - saopštio je Radovanović.

Goran Stanojević, zamenik direktora za Hirurška pitanja kazao je da je Ivana Kostić primljena na Ginekološko akušersku kliniku 21. juna.

- Obavljena je redovna dijagnostika koja se vrši kod trudnica. Urađena je laboratorijska analiza i ultrazvuk. Ustanovljeno je da je sa bebom sve u redu, ali da kod trudnice postoji tromboza vena jetre tzv. "Bud Chiari" sindrom sa početnim znacima lošeg funkcionisanja ovog organa. Dobila je adekvatnu terapiju i 24. juna prebačena na Institut za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj - objašnjava Stanojević.

On je ponovio da je jutros oformljena komisija za unutrašnji nadzor povodom smrti porodilje i njene bebe.

- Komisija ima rok od 48 sati da uradi izveštaj sa kojim će javnost biti upoznata - najavio je Stanojević.

Niko od porodice preminule žene nije hteo da komentariše tragediju sa obrazloženjem da čekaju njenu medicinsku dokumentaciju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Majka i beba juče su sahranjene na niškom Novom groblju.

U Ministarstvu zdravlja rekli su za list Alo da su upoznati sa slučajemk i da već zdravstvena inspekcija ispituje sve činjenice u Kliničkom centru Srbije.

- Direktor Kliničkog centra u Nišu već je preduzeo sve da se sprovede takozvani unutrašnji stručni nadzor u vezi sa lečenjem preminule pacijentkinje - navode u Ministarstvu zdravlja.

Daljinac baner

(D. R)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    7. jul 2017 | 10:18

    Ovo je katastrofalno sto se dogodilo ovoj majci i detetu!!!Hitna strucna,ali ne podmetnuta komisija da ispita slucaj i obavesti javnost!!/A dotle suspenzija svih vodecih rukovodikaca do osoblja u durektnom ucescu porodjaja!!?Bez mnogo odlaganja krivicne priave!!/A Te prijave kontrolisati radi slucajnih urgencija od mocnika!!??Dosta je vise neodgovornosti i raznih manipulisanja u zdravstvu!/?Hocete u EU,a ovakve stvari nema ni u Kongu!?A na sva usta ,,bela kuga hara,,!?Ostalima neka je Bog upomoc i danasnji Sveti Jovan.Amin

  • Gaga

    7. jul 2017 | 11:13

    Kako su ruzni vasi komentari. Trudnoca i porodjaj su uvek predstavljali smrtni rizik I za zdrave zene a kamoli zene sa bilo kojim genetskim poremecajima ili drugim vrstama bolesti ili komplikacija. Ja sam skoro svu krv izgubla zbog istog poremecaja zbog koga je moja majka bila u komi 3meseca nakon sto je rodila mog brata. Doktor je bio van sebe i meni je bilo i njega zao. Ne znate cinjenice a vec ste doneli presudu.

  • ruzaa

    7. jul 2017 | 10:11

    Velika tragedija i zalost....pocivale u miru i laka Vam zemlja ! A doktori su postali svakim danom sve gori i neodgovorniji prema pacijentima.......Sad neka ih celi zivot nose na dusi....Strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA